Diari La Veu del País Valencià
Compromís porta a les Corts la reivindicació dels 11.000 milions de deute de l’Estat amb el País Valencià
RedactaVeu / València

El portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera, va presentar ahir en roda de premsa una proposta de la coalició per a debatre al parlament valencià perquè el Consell, “es deixe de manifests, de declaracions i de mocions i que vaja on ha d’anar, que és a Madrid a reivindicar els 11.000 milions d’euros que hem deixat de rebre des de l’any 2001 per culpa d’un mal finançament i que ens situa a la cua de les autonomies pitjor finançades per l’Estat”.

Segons Morera, s’està vulnerant el benestar de les valencianes i els valencians i, amb la llei en la mà, podem demanar que s’aplique la LOFCA (Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes) segons el principi de desenvolupament harmònic. Cal donar eixe pas, cal que recuperem eixos diners que ens fan falta per garantir el benestar del nostre poble i, superat això, cal trobar noves fórmules per a rebre un finançament just i equitatiu pel que som i pel que aportem, i per això nosaltres defensem un Concert Econòmic Responsable. Morera recorda que cada valencià rep 211 euros menys a l’any que la mitjana del conjunt estatal.

Per al síndic de Compromís, sols amb fórmules més justes, com eixe concert econòmic, podrem garantir el bon funcionament de la Generalitat, que cada any necessita al voltant de 15.000 milions d’euros per a desenvolupar les seues competències sense problemes. Abans, però, hem de tancar un greuge històric i si el govern d’Alberto Fabra no té el valor de reivindicar i demanar els 11.000 milions d’euros que ens calen, existeixen fórmules legals per a reclamar-los i ho farem nosaltres perquè ens empara la mateixa LOFCA.

Morera considera que, mentre es resol un nou sistema de finançament, que hauria de garantir la nostra necessitat de recursos, cal evitar el col·lapse del sistema de serveis públics fonamentals que presta la Generalitat”. Davant la situació descrita, continua, “l’administració central, hauria d’assumir part del nostre deute autonòmic o assignar dotacions específiques per a fer front a la càrrega d’interessos. La nostra proposta, insistim, es fa d’acord amb el que diu el principi d’igualtat constitucional i de desenvolupament harmònic contemplat en l’article 2 de la LOFCA i per això instem el govern de la Generalitat, amb urgència, perquè demane l’ingrés dels 11.000 milions d’euros corresponents al deficient finançament que hem patit des de l’any 2011 fins l’actualitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa