Diari La Veu del País Valencià
La nova temporada de La Filmoteca farà retrospectiva sobre els 120 anys de Gaumont
RedactaVeu / València

D’aquesta manera, les projeccions en la sala Luis G. Berlanga de l’edifici Rialto s’iniciaran aquest dimarts amb Diàleg de Carmelites (1960) de Raimond Leopold Bruckberger i Philippe Agostini, dins del cicle dedicat a Gaumont. La sessió es completarà amb la projecció del clàssic carcerari Fugida d’Alcatraz (1979), de Don Siegel, dins del cicle ‘Planes mestres’.

L’empresa Gaumont es fundà en juliol de 1895 per l’enginyer i inventor Léon Gaumont, pocs mesos després de la primera projecció pública dels germans Lumière, sota el nom ‘L. Gaumont et compagnie’ i acabaria convertint-se en “una de les empreses audiovisuals europees més poderoses, amb ramificacions en l’exhibició, distribució i producció” apunten des de la Filmoteca de CulturArts.

D’aquesta manera i amb motiu de la celebració del 120 aniversari de la fundació de Gaumont, la Filmoteca ha programat una retrospectiva conformada per dotze pel·lícules molt destacades en la història de l’empresa cinematogràfica més antiga del món, que es perllongarà fins al pròxim 4 d’octubre.

El cicle, que començarà amb el film Diàleg de Carmelites inclourà, així mateix, L’Atalante (1934) de Jean Vigo, obra clau del realisme poètic francès dels anys trenta, una de les millors pel·lícules de la història del cinema, i Madame de… (1953) de Max Ophuls, un sofisticat melodrama d’època.

Així mateix, estaran presents tres cineastes fonamentals del cinema francès: Robert Bresson amb Un condemnat a mort s’ha escapat (1956), Louis Malle amb Ascensor per al cadalso (1957), Adéu, xics (1987) guanyadora de set César i cinc premis en el Festival de Venècia, inclòs el Lleó d’Or i Jean-Luc Godard amb Week-end (1967), una sàtira inspirada en un relat de Julio Cortázar que aborda amb ironia la violència generada per la societat de consum.

A més, en aquesta selecció de directors importants del cinema europeu també figura l’italià Francesco Rosi, de qui es podrà veure Carmen de Bizet (1987), una de les més populars versions filmades de la cèlebre òpera, rodada en escenaris naturals i protagonitzada per Plácido Domingo.

El cicle continua amb “títols més recents”

En el cicle també podran veure’s alguns títols més recents com El sopar dels idiotes (1998) i Eixir de l’armari (2001), dues comèdies dirigides per Francis Veber que van ser gran èxits de taquilla a tot el món.

També estarà present una de les pel·lícules més taquilleres del cinema francès; Intocable (2011) d’Eric Toledà i Olivier Nakache, un relat sobre l’amistat i la solidaritat protagonitzat per François Cluzet i Omar Sy. La retrospectiva es tancarà amb Diplomàcia (2014).

Plans Mestres

D’altra banda, organitzat en col·laboració amb l’Aula de Cinema de la Universitat de València, continuarà el cicle ‘Plans mestres’ que va iniciar la seua marxa al juliol amb les projeccions de Nits de Cinema i va prosseguir a l’agost com a cicle temàtic de la passada edició de la Filmoteca d’Estiu.

Sota el títol Plans mestres, s’ha seleccionat una sèrie de pel·lícules que centren el seu argument en atracaments, fugides, assassinats amb premeditació, xantatges, estafes i fosques venjances. Entre els títols que podran veure’s en la sala Berlanga figuren clàssics del cinema negre i d’acció de tots els temps com La jungla d’asfalt (1950) de John Huston, Atracament perfecte (1956) de Stanley Kubrick; i Més enllà del dubte (1956) amb la qual el cineasta vienès Fritz Lang clausurava el seu període americà.

Així mateix, el cicle presentarà Charada de Stanley Donen (1963), una comèdia romàntica amb reminiscències de Hitchcock protagonitzada per Cary Grant i Audrey Hepburn i En safata de plata (1966) de Billy Wilder, protagonitzada per la gran parella còmica que van formar Jack Lemmon i Walter Matthau.

Comparteix

Icona de pantalla completa