Diari La Veu del País Valencià
El Congrés debat la reforma de l’Estatut després de quatre anys de bloqueig
RedactaVeu / EP / Madrid

La modificació estatutària va ser aprovada al març de 2011, sota la Presidència de Francisco Camps, i inclou la coneguda des de llavors com a ‘Clàusula Camps’, que diu que la inversió de l’Estat al País Valencià, exclòs el Fons de Compensació Interterritorial, serà equivalent al pes de la població sobre el conjunt de l’Estat per un període de set anys i amb aquesta finalitat, amb la constitució d’una comissió integrada per l’administració estatal i autonòmica.

La delegació oficial de les Corts que es desplaçarà a Madrid estarà composta pels cinc membres de la Mesa: el president de la Cambra, Enric Morera; la vicepresidenta primera, Carmen Martínez; el vicepresident segon, Alejandro Font de Mora; i els secretaris, Emilio Argüeso i Marc Pallarés.

A més, també es desplaçaran els portaveus dels cinc grups amb representació: Manolo Mata (PSPV), Isabel Bonig (PP), Fran Ferri (Compromís), José Antonio Montiel (Podem) i Carolina Punset (Ciutadans). Mata i Ferri acudiran, de fet, en qualitat de ponents al costat del ‘popular’ Jorge Bellver per a defensar davant el Congrés la presa en consideració de la modificació estatutària, tal com es va aprovar en les Corts en el ple del 22 de juliol.

Per part del Consell, la intenció del president, Ximo Puig, i de la vicepresidenta, Mònica Oltra, és traslladar-se també al Congrés.

Un camí ple d’obstacles

Des que les Corts donaren llum verda a la reforma de l’Estatut, el seu debat en el Congrés ha quedat ajornat quatre cops. La primera a l’abril de 2011, quan el Parlament valencià va demanar que no es realitzara per ser període de precampanya electoral dels comicis autonòmics i trobar-se la Cambra autonòmica ja dissolta.

La segona vegada que es va posposar el debat va ser a l’abril de 2012, atès que no s’havien designat els diputats valencians encarregats de la defensa de la reforma. Posteriorment, al setembre de 2013, el llavors president de les Corts, Juan Cotino, va sol·licitar un nou ajornament per a unir aquesta reforma estatutària a la reducció del nombre de diputats autonòmics. Finalment, al juliol de 2014 es va demanar un nou ajornament per a unir aquesta reforma a la resta de modificacions estatutàries.

En juliol d’enguany, després del canvi en el Consell i en la Presidència de les Corts, el nou president de la Cambra, Enric Morera, cursava un escrit al president del Congrés, Jesús Posada, perquè el debat sobre la reforma de l’Estatut poguera celebrar-se al setembre, com finalment ocorrerà.

El PP diu que votarà a favor

Aquesta mateixa setmana la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, va afirmar que “tot” el grup popular votarà a favor de la modificació de l’Estatut. “Estem en negociacions i serà que sí”, va dir. “Açò –ha agregat– és un repte per als valencians, perquè vegen qui està amb ells i qui no, i qui usa aquesta matèria per a fer política i per a atacar el PP i el govern de Mariano Rajoy”, va agregar.

Per la seua banda, el socialista Manolo Mata indicava que si s’aprova la modificació es podria passar “del que podria ser el problema valencià a la solució valenciana” ja que “tothom sap el diagnòstic” i que “el model Zaplana corregit per Zapatero va ser insuficient”. Ara, agregava, “el clima electoral ens pot portar a la sorpresa que el parlament, per una àmplia majoria, ho faça”.

Comparteix

Icona de pantalla completa