Diari La Veu del País Valencià
Ribó a Cañizares: ‘Pot mantenir el Te Deum però la Senyera no entrarà en la Catedral’

RedactaVeu / EP / València

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha assegurat aquest dimarts que el cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, pot mantenir el Te Deum amb motiu de la celebració del 9 d’Octubre, però ha insistit que la Reial Senyera no entrarà en la Catedral perquè “cal separar les coses de l’església de les coses de l’Estat, i l’Ajuntament és Estat”.

Així s’ha pronunciat Ribó durant la seua participació en el Nova Economia Fórum, en ser preguntat per la polèmica generada entorn d’aquesta decisió. Sobre aquest tema, ha volgut remarcar que la processó cívica és precisament això, “una processó cívica que organitza l’Ajuntament” i es tracta d’un acte oficial en un Estat aconfessional.

Per açò, ha reiterat, la Senyera “no entrarà en la Catedral” per a presidir el Te Deum, en el que ha recalcat “no és una qüestió que jo no vulga entrar”. “No és un problema personal, és un problema de concepció. Jo acompanyava la meua mare tots els diumenges a missa mentre vivia i no tinc cap problema a nivell personal”, ha afirmat.

Així, ha indicat que des de l’equip de Govern entenen que els evangelistes, “i hi ha milers a la ciutat de València”, tenen “els mateixos drets que les persones que són catòliques i les persones que no creuen en res també, i les persones que van a la mesquita també”. Per açò, “no podem prioritzar-ne una enfront d’una altra”, ha dit.

Ribó ha indicat que encara que “és cert que Jaume I va entrar en la Catedral”, es tractava d’un moment en el qual la situació no era la mateixa, per tant no es poden fer comparacions. També ha indicat que “quan va nàixer la democràcia la Senyera no va entrar en la Catedral”, sinó que “va ser en 1991 quan es va imposar de nou el canvi”.

“No compartim l’afició per ajuntar els temes d’Estat i d’església que tenia l’anterior alcaldessa, des del màxim respecte a totes les religions, però a totes. Ací hi ha gent de moltes religions i hem de respectar-les totes”, ha resolt, al mateix temps que ha agregat: “El cardenal pot fer un Te Deum, està en el seu dret, no tenim cap problema”.

Processons i regidors

D’altra banda, preguntat sobre si donarà llibertat als regidors de València per a acudir a processons i altres actes religiosos, Ribó ha recalcat que “l’Estat és aconfessional i nosaltres entenem que quan una persona representa una institució no és bo que estiga circumscrit ni al món catòlic, ni al de les mesquites, ni a l’església evangelista, sinó que és de tots”.

No obstant açò, quan actua a nivell particular “pot anar al que vulga” i no impediran “que ningú vaja a cap lloc”. “El que sí farem és una cosa molt senzilla: quan fem una cosa com a ajuntament no la fem vinculada directament a cap religió”, ha asseverat.

Comparteix

Icona de pantalla completa