Admesa una querella criminal d'EUPV contra Catalá i Ciscar per ocultar informació

Segons la jutge d'instrucció i el Ministeri Fiscal, les conductes dels dos exmembres del Consell “podrien ser constitutives de delicte”
17 setembre 2015 01:00h
Redactaveu / València

La coordinadora d'EUPV, Marga Sanz, ha mostrat la seua satisfacció pel fet que el Jutjat d'Instrucció número 2 de València haja admès a tràmit una querella criminal presentada el passat 24 de juliol per la formació d'esquerres contra els diputats del PP, María José Catalá, José Ciscar, Màxim Buch, Isabel Bonig i Serafín Castellanos “per violar el dret fonamental a la participació política i ocultar documentació i dades públiques”. La querella va ser presentada pels qui foren diputats d'EUPV a les Corts Valencianes durant la passada legislatura, Marga Sanz, Ignacio Blanco, Marina Albiol, Lluís Torró i Esther López Barceló per la denegació per part dels exmembres del Consell d'informació que se sol·licitava segons el que es disposa en l'article 12 del Reglament de les Corts Valencianes.

La jutge d'instrucció conclou en el seu escrit que caldria entendre que “existeix una conducta de dos membres del Govern Valencià referida a la denegació d'informació i documentació a determinats diputats de l'oposició a les Corts Valencianes que expressament havien efectuat sol·licituds d'informació sobre activitats del Consell i que podrien ser constitutives de delicte al·legat”. Així mateix, el text afig que, segons exposa el Ministeri Fiscal, “els delictes vindrien comesos per María José Catalá i José Ciscar d'acord amb l'article 23.3 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, corresponent decidir en tot cas sobre la seua inculpació, presó, processament, si escau, i judici al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana”.

Entre la documentació inclosa en la querella criminal per EUPV i que va ser denegada per la diputada del PP, María José Catalá, es troba el “Pla per al diagnòstic i la revisió tècnica de centres escolars públics de la Comunitat Valenciana i el llistat de centres inclòs en aquest, l'informe de la Inspecció Tècnica del CEIP Hispanitat de Santa Pola, documentació relativa a l'aprovació de la despesa del contracte menor amb l'empresa DV-Cuatro S.L. i de la factura corresponent, l'informe de la Inspecció Tècnica d'edificis del CEIP Rafael Altamira del Campello, relació dels centres educatius amb instal·lacions amb fibrociment similar als del CEIP Ciutat de Bolonya, la documentació relativa a la constitució de la Universitat Internacional Mare Nostrum i l'informe sobre la creació d'Educació Infantil i Primària al Campello”.

Pel que fa a tot allò que fou denegat per José Ciscar destaquen “els informes trimestrals d'opinió pública en l'àmbit de la Comunitat Valenciana realitzats per les empreses Sigma Dos S.A. i KMC Asesores”, així com “el contracte celebrat amb l'empresa GFK-Emer ad hoc-Research S.L. en relació amb estudis trimestrals d'opinió pública, documentació relacionada amb els qüestionaris d'aquests estudis d'opinió pública realitzats per l'empresa Simple Lógica Investigación S. A., i el contracte laboral o d'alta direcció entre RTVV i Ernesto Moreno”, qui fou nomenat en novembre de 2013 director general de l'ens públic.
Per a la coordinadora d'EUPV, Marga Sanz, “es tracta d'una molt bona notícia, ja que és la primera vegada que es dóna la presentació d'una querella criminal d'aquest tipus i que, a més, és admesa a tràmit”. És més, “el fet que fins i tot done a entendre que, després de l'al·legat per Esquerra Unida, existeix una conducta per part dels diputats del PP que podria ser constitutiva de delicte, és una mostra més que l'anterior Consell ha estat ocultant informació pública de manera conscient i mentint a tots els valencians durant anys”.

En aquest mateix sentit, Sanz ha mostrat la seua esperança que el Tribunal Superior de Justícia valencià no demore en el temps el seu pronunciament, “ja que estem convençuts que no solament s'ha vulnerat l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana sinó també la Constitució Espanyola mateixa”, ha conclòs. 
next