Diari La Veu del País Valencià
La Nau inaugura hui l’exposició ‘Carles Salvador i el seu Temps’
RedactaVeu / València

La inauguració d’aquesta vesprada comptarà amb la presència del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo i el president de l’AVL, Ramon Ferrer.

Segons han explicat en una roda de premsa celebrada a La Nau aquest dijous, Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València Emili Casanova, acadèmic i president de la comissió de l’any Carles Salvador; i Lluís Meseguer, acadèmic i comissari d’aquest projecte, l’exposició, amb el nom genèric de ‘Carles Salvador i el seu Temps’, “està centrada en els diferents aspectes que marcaren la vida personal i professional del mestre d’escola, que va estudiar a la Universitat, arrelat a la terra i a la societat de l’època, i sense el qual hui seria impossible entendre el valencianisme cultural i literari de la primera meitat del segle passat, juntament amb destacats personatges de la cultura valenciana, com Emili Beüt, González Martí, Ferrer Pastor, Nicolau Primitiu o Sanchis Guarner, entre altres”.

El color verd de la pissarra clàssica és el nexe entre els set blocs que conformen l’exposició: ‘La vida nova. Família, ciutat i Universitat’; ‘Mestre de Benassal. L’escola i el territori’; ‘La república de les lletres. L’escriptura: art i espectacle’; ‘València capital. La societat moderna: política, educació, llengua’; ‘La poesia valenciana en 1930. Els literats valencians i la modernitat’; ‘Mestre de Benimaclet. Ensenyar, escriure en temps difícils’ i ‘Les noves generacions. La llengua i la cultura contemporànies’.

L’exposició reflecteix perfectament els tres aspectes fonamentals de la trajectòria de Carles Salvador: la llengua, l’educació i la terra. La seua tasca en aquests camps va permetre que les escoles valencianes, les d’Aielo de Malferit, la Pobla de Benifassà, Benassal i Benimaclet en particular, conegueren la flora i la fauna, la història i la cultura, tal com recomanaven els moviments de renovació pedagògica més moderns d’Europa, com recorda el comissari de la mostra, l’acadèmic Lluís Meseguer.

Prolífic articulista en revistes de l’època, com ‘Foc i Flama’, ‘Pàtria Nova’ o ‘El Poble Valencià’, Carles Salvador va dedicar gran part de la seua producció literària a la poesia, amb obres com Plàstic, Rosa dels vents, El cor en la mà, Jardinet o El bes als llavis, entre altres, sense renunciar a gèneres com la novel·la o el teatre. La figura del mestre es va convertir en un del grans personatges de la cultura valenciana de les primeres dècades del segle XX.

L’estima pel valencià també va ser una constant en la vida de Carles Salvador. El polític de la llengua, com el definien en aquells anys, va comprendre la necessitat de comptar amb una normativa bàsica, unes normes que quedaren establides a Castelló el 1932. La seua ‘Gramàtica valenciana’ i els cursos de llengua de Lo Rat Penat obriren el camí a molts altres il·lustres valencianistes, que continuaren l’obra iniciada per l’escriptor que el seu ex-libris tenia per lema: “València per damunt de tot”.

L’exposició ‘Carles Salvador i el seu Temps’ es podrà visitar fins al 29 de novembre.

Comparteix

Icona de pantalla completa