El contundent testimoni d’una supervivent de l’Holocaust arriba avalat per l’èxit a França

Marceline Loridan-Ivens adreça una carta al seu pare, mort a Auschwitz
17 setembre 2015 01:00h
RedactaVeu / València

I tu no vas tornar és una narració justa, sincera i commovedora, tan carregada de sensacions i records com de crítica, que deixa ben clar que el camí dels supervivents tampoc va ser fàcil. En aquest sentit, l’autora fa palesa la incomprensió que els supervivents van rebre per part de les seues famílies i per part del seu país, França, amb frases com “aquella postguerra amnèsica i antisemita que parlava d’una França heroica i colpejava amb la negació cadascun dels meus records”.

Amb una acurada traducció de l’escriptor Lluís-Anton Baulenas, I tu no vas tornar es publica a la col·lecció Trànsit d’Edicions Bromera.

“He viscut perquè tu volies que visqués”, escriu Marceline Loridan-Ivens en la carta que adreça al seu pare. Amb prop de noranta anys, aquesta dona és un dels escassos testimonis encara vius que va sobreviure al camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenau. El seu pare mai no va tornar d’aquell horror.

Deportada amb 14 anys, Marceline explica que voldria fugir de la història del món, del segle, i retornar a l’adolescència que no se li va permetre viure. “M’havia fet dura [...]. Les llàgrimes dels altres se us fan insuportables si voleu sobreviure. Un s’hi podria ofegar”, explica. Plena de vitalitat i lucidesa, la veu d’aquesta dona mereix ser escoltada, i el seu missatge, recordat i transmès.

Marceline Loridan-Ivens, nascuda el 1928, ha treballat com a actriu, guionista i directora. Va dirigir La petite prairie aux bouleaux, protagonitzada per Anouk Aimée (2003), nombrosos documentals amb Joris Ivens i Ma vie balagan (Robert Laffont, 2008). Judith Perrignon, nascuda el 1967, periodista i novel·lista, ha col·laborat amb Marceline Loridan-Ivens en l’escriptura d’aquest llibre.
 
next