Diari La Veu del País Valencià
Professionals de serveis socials alerten el desmantellament del benestar
EFE / València

Així ho arreplega un manifest al qual s’han adherit 900 professionals del sistema, l’Associació de directors i gerents de serveis socials. El col·lectiu assegura que la proposta de l’Executiu de Mariano Rajoy genera “incertesa i preocupació”, perquè “elimina” el sistema de serveis socials com una competència pròpia dels ajuntaments i la delega a diputacions i comunitats autònomes.

“El Govern ignora el sistema de serveis socials que s’ha vingut configurant en els últims trenta anys, plenament assentat en els ajuntaments en el nivell d’especialització d’atenció primària”, assenyala el manifest. Els tècnics de serveis socials veuen un futur “desolador” si es duu a terme la proposta del Govern, ja que “es perd el camí caminat i es dibuixa un estat assistencial de beneficència i no de drets socials”.

La proposta del Govern “elimina la fortalesa en la proximitat” dels serveis socials i deixa les persones i famílies en mans d’unes administracions “que no coneixen ni la seua realitat ni les seues necessitats”. “Més que una reforma de l’administració local, aquesta mesura suposa una contrareforma, una gran reculada”.

Afegeixen que es deixa la cohesió social en mans d’actors aliens al territori, la qual cosa suposa “una forta involució social i democràtica”. Els professionals valencians de serveis socials afirmen que “no és el moment de tirar per la borda els assoliments aconseguits” i anuncien accions reivindicatives per aconseguir que el Govern rectifique.

Així mateix, reclamen que la nova llei incorpore com a competència directa municipal l’atenció primària de serveis socials i el reconeixement d’un catàleg de prestacions bàsiques. Finalment, alerten que els pobles de l’Estat i del País Valencià “es quedaran sense serveis socials” i la ciutadania “sense atenció social”.

Comparteix

Icona de pantalla completa