Diari La Veu del País Valencià
Baleària ofereix a la Generalitat un vaixell per a portar 1.100 refugiats a València
Europa Press / València

Així ho han anunciat el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra, al costat del president de Baleària, Adolfo Utor, en una roda de premsa en el Palau de la Generalitat en la qual el mateix Utor ha dit que aquesta és una “oportunitat” per al País Valencià de “tornar a ser notícia per una cosa bona en el conjunt d’Espanya i Europa”.

Puig ha posat en valor la proposta de la vicepresidenta d’establir un corredor humanitari en el Mediterrani per a, “al marge del que ha de fer el Govern, solucionar en part el drama que ens concerneix a tots” i ha agraït al president de Baleària “la seua voluntat de posar al servei de la humanitat una empresa que els valencians sentim com a pròpia” i ha agregat que tots junts estan fent del País Valencià “un paradigma de la justícia social i la cooperació”.

Utor ha explicat que la companyia ja barrejava des que “aquest drama és notícia per a tots els ciutadans” la possibilitat de disposar d’un dels seus vaixells per a l’evacuació de refugiats i després va rebre la petició formal de la Generalitat, amb què posar a disposició aquest vaixell -amb 1.200 places en total i 1.100 per a refugiats, en descomptar la tripulació i el personal d’ONG que viatjaran- ha sigut “fàcil” perquè ja estaven preparats.

Ha assenyalat que es tracta d’una iniciativa sense cost, “el vaixell de la solidaritat” i “si fera falta un altre” podria aportar-lo “quadrant dates”, ja que s’aprofitarà el moment que el ‘Martín i Soler’ està encallat perquè realitze aquest viatge a Lesbos.

Contactes amb el Ministeri d’Exteriors

Per la seua banda, Oltra, que ha mostrat que en aquests moments “se sent orgullosa de la societat valenciana”, ha precisat que ja s’han posat en contacte amb l’Administració Descentralitzada de l’Egeo per a establir un conveni bilateral que permeta l’evacuació dels refugiats amb vaixell.

No obstant açò, en tenir les competències en matèria d’acció exterior el Ministeri d’Afers exteriors, és el Govern estatal el que ha d’autoritzar la connexió. En l’actualitat, el gabinet de la Generalitat està contactant amb el Ministeri per a avançar en aquest sentit “mentre la UE intenta posar d’acord” en les quotes.

Comparteix

Icona de pantalla completa