Demà arriba la tardor, dilluns un eclipsi de lluna i el canvi d’hora el 25 d'octubre

Aquest dimecres 23 de setembre, a les 10:21h, direm adéu a l’estiu. En la matinada del pròxim dilluns tindrà lloc un eclipsi total de lluna coincidint amb la primera lluna plena de la tardor i el el pròxim 25 d’octubre recuperarem l’horari d’hivern
22 setembre 2015 01:00h

RedactaVeu / València.
 
La tardor astronòmica començarà aquest dimecres 23 de setembre a les 10.21 (hora peninsular) i durarà 89 dies i 20 hores, acabant el 22 de desembre amb el començament de l'hivern, segons l'Institut Geogràfic Nacional. Així, la tardor començarà alhora en l'hemisferi nord, al mateix temps que comença la primavera en l'Hemisferi sud.
 
L'inici astronòmic de les estacions ve donat, per conveni, com l'instant en què la Terra passa per una determinada posició de la seua òrbita al voltant del Sol. Aquesta posició, en el cas de la tardor, és des de la qual el centre del Sol vist des de la Terra creua l'equador celeste en el seu moviment aparent cap al sud. El dia en què açò succeeix, la durada del dia i la nit pràcticament coincideixen, i per açò, a aquesta circumstància s’anomena també equinocci de tardor.

Canvi d'hora el 25 d'octubre

Entre les característiques peculiars de la tardor està el canvi d'hora. Enguany serà efectiu el 25 d'octubre, recuperant així l'horari d'hivern.
 

 
La tardor és l'època de l'any en què la longitud del dia s'escurça més ràpidament, ja que en la latitud de la Península, el Sol ix als matins, més d'un minut més tard que el dia anterior i a la vesprada s'escurça cada dia dos minuts abans. En definitiva, en aquests dies el temps en què el Sol està per sobre de l'horitzó es redueix en quasi tres minuts cada dia.
 

Eclipsi total de Lluna la matinada del pròxim dilluns

D'altra banda, aquesta tardor començarà amb un eclipsi total de Lluna, que tindrà lloc en la matinada del 28 de setembre i que serà visible des del País Valencià –i resta d’autonomies- si les condicions climatològiques ho permeten. A més, aquest mateix dia es registrarà la primera lluna plena de la tardor.
 

 
A la tardor també es podrà gaudir de diverses pluges de meteors. La primera és la de les Dracònides, que el seu màxim es dóna cap al 8 d'octubre. Un altre succés similar, també molt popular en aquesta època de l'any, és la de pluges de les Leònides, que esdevé al voltant del 17 de novembre i que ocasionalment arriba a ser molt intensa. No obstant açò, la més intensa sol ser la de les Gemínides, el màxim ritme de les quals ocorre al voltant del 13 de desembre.
 

next