Diari La Veu del País Valencià
Un IV ‘Projecte Rafel Festival’ consolidat, amenaça en ser un referent de la nova música
RedactaVeu / Rafelbunyol

Aquest dissabte 26 de setembre començarà la IV Edició del ‘Projecte Rafel Festival’ un festival anual de música contemporània, organitzat per l’associació ‘Ensemble d’Arts’ en col·laboració amb l’Ajuntament de Rafelbunyol, amb l’objectiu de divulgar i donar suport a la creació musical contemporània.

Les fabuloses infraestructures de l’Auditori de Rafelbunyol acolliran, com en les edicions anteriors, el festival de nova música, el qual amenaça a hores d’ara en convertir-se, si no ho és ja, en un referent de la música contemporània. Sens dubte, el Projecte Rafel Festival, per la seua ubicació, així com festivals similars com l’adulta Mostra Sonora de Sueca, juntament al longeu Ensems fan justícia a la qualitat, però sobretot diversitat de compositors i propostes que naixen a terres valencianes i que de no ser per l’ajut de les administracions i les feinades dels músics i compositors en voler crear-se un marc, l’avantguarda i la contemporaneïtat, actituds que se suposa en la vida de l’home modern, no tindrien sonada, ni cabuda ni realitat, ja que fins ara els grans contenidors culturals musicals del país han fet oïdes sordes a la nova creació. Fins aquesta quarta edició, el Projecte Rafel a ofert un total de 12 concerts, en els que han participat 7 grups i en els que s’han realitzat 8 estrenes absolutes.

En aquesta quarta edició, el Festival ha programat a 2 solistes y 3 grups que oferiran un total de 6 concerts. On participaran grups de trajectòria internacional com B3: Brouwer trio, el grup resident Ensemble d’Arts i Sonodualis i solistes com el guitarrista Bertrand Chavarria-Aldrete o el pianista Jan Gerdes.

Es podran escoltar 32 obres, de les quals cinc d’elles seran estrenes absolutes, essent una d’elles encàrrec del Projecte Rafel al compositor valencià César Cano i que està finançada per l’INAEM. Però, si la qualitat dels interpretats és absoluta, els programes que presenten són d’una actualitat inqüestionable, i amb el detall d’apropar tastos de nova música d’arreu del món, amb alguns ‘clàssics’, cosa que col·loca el festival en una zona privilegiada de compromís i necessària atenció.

El grup resident, Ensemble d’Arts, va nàixer amb el compromís de difondre i estimular la creació musical i propiciar, també, l’acostament entre els creadors i el públic, intentant donar normalitat a la programació de nova música a les sales de concerts i auditoris. Una de les principals activitats de l’Ensemble és precisament el Projecte Rafel Festival que es realitza a l’Auditori de Rafelbunyol, una de les millors infraestructures musicals de l’àrea metropolitana de València.

Qui millor coneix la situació del festival i del context de la nova música és el director artístic del Projecte Rafel Festival, el músic i compositor Miguel Ángel Berbis, qui deia que “des d’Ensemble d’Arts apostem per donar a conèixer les noves creacions musicals. Apostem per la creativitat, la innovació, la tecnologia i l’esforç com a capacitats i valors positius per a la societat, però especialment per a la música, per a les arts”.

La programació consta d’un cicle de 6 concerts i una trobada de Creadors de música contemporània que se celebrarà el 25 d’octubre. Començarà el proper dissabte 26 amb B3: Brouwer trio amb un tast de creacions americanes, el 3 octubre amb el guitarrista Bertrand Chavarria-Aldrete amb un programa enigmàtic, 10 octubre amb Ensemble d’Arts al voltant d’Ausiàs March i el Foll Amor, 17 octubre amb el pianista Jan Gerdes qui aproparà els ‘clàssics-contemporanis’ amb tastos d’allò més recent, 24 octubre amb Sonodualis on es podrà palpar les possibilitats de la veu, el saxofon i l’electrònica i 31 octubre el concert de clausura amb el grup resident Ensemble d’Arts amb la direcció de Jordi Bernàcer.

Tots els concerts són a les 20.00h. A l’Auditori de Rafelbunyol, excepte el concert del dia 10 que serà a la plaça rere de l’església, Doctor Miguel Romeu s/n.

Comparteix

Icona de pantalla completa