Margallo insisteix que els catalans perdrien la nacionalitat espanyola en cas d'independència

El ministre afegeix que "si un se'n va, és que se'n va" i recorda l'emancipació de les repúbliques llatinoamericanes respecte d'Espanya
23 setembre 2015 01:00h
El ministre d'Afers Exteriors i Cooperació, José Manuel García-Margallo, abans de participar en un esmorzar del diari 'Expansión' aquest dimecres.
ACN / Barcelona

El responsable d'Exteriors del govern espanyol ha afegit que "el mateix va passar amb els algerians respecte a França, que van perdre la nacionalitat francesa i europea quan es van independitzar". En aquesta línia, Margallo ha reflexionat que "si s'aspira a una república independent de set milions i mig de persones, és absurd que tots tinguen la nacionalitat espanyola. Si un se'n va, és que se'n va. No se'n va per quedar-se amb uns atributs i no uns altres"

Preguntat sobre una eventual victòria de les forces independentistes el proper 27-S, Margallo ha sentenciat que "la resposta, igual que a qualsevol país civilitzat, és l'aplicació de la llei. Una declaració unilateral d'independència no té cabuda a la Constitució Espanyola, igual que no té cabuda a cap altra de les constitucions escrites del món. Per tant, no tindria efectes jurídics i no seria reconeguda ni per la Unió Europea ni per les Nacions Unides. Això deixaria Catalunya en una situació molt complicada". 

De totes maneres, el ministre ha reconegut que si guanya el 'sí', es mantindrà "una tensió i una certa frustració" en la societat catalana. "El que tocaria llavors és soldar la fractura entre els catalans, la fractura interna, i també soldar la fractura entre els catalans que aspiren a la separació i a la ruptura d'Espanya i la resta dels espanyols, que contempla això amb una enorme angoixa, ja que ací hi ha tones d'afecte entre ambdues parts", ha afirmat Margallo. 

Debat amb Junqueras

El ministre ha assegurat que encara el debat d'aquesta nit amb el número cinc de Junts pel Sí, Oriol Junqueras, amb l'objectiu de dir als catalans quines són les conseqüències de votar una opció política que vol la independència de Catalunya, com afectaria això a la seua vida diària, al mercat de treball a les pensions, a l'educació, a la sanitat, als dipòsits bancaris i en definitiva a la seua vida quotidiana, "que és el que realment m'importa", ha assenyalat. "Aquesta és la meua preocupació, transmetre els inconvenients d'una decisió que seria fatal, en el sentit que no tindria remei", ha avançat.
 

Foto de família amb el ministre d'Afers Exteriors i Cooperació, José Manuel García-Margallo, juntament amb la resta de participants a l'acte del diari 'Expansión', aquest dimecres 23 de setembre. Foto: J.R. Torné (ACN).
 

next