Taula rodona de debat en el Dia Internacional del Dret a Saber

Participaran: Manuel Alcaraz, Roberto Jaramillo, Antonio Montiel… entre d'altres. Col·legi Major Rector Peset de València, 28 de setembre 2015 a les 19:00 h.
24 setembre 2015 01:00h
RedactaVeu / València

El ‘dret a saber’ o dret d’accés a la informació, és un dret humà reconegut en diferents instruments jurídics, estatals i internacionals. Al setembre de 2002, durant una reunió a Sofia (Bulgària), diverses organitzacions defensores de l’accés a la informació van crear la ‘Xarxa d’activistes per la llibertat d’informació’ (xarxa FOIAnet).

En el memoràndum per a l’establiment d’aquesta xarxa, es va considerar que “la transparència de l’administració pública i la disponibilitat d’informació en assumptes d’interès públic són precondicions fonamentals per a la participació del públic en la presa de decisions i per a la lluita contra la corrupció”. Addicionalment es va fixar el 28 de setembre de cada any com el Dia Internacional de la Llibertat d’Informació: ‘Dret a Saber’, sent l’objectiu d’aquesta celebració “conscienciar a tot els individus sobre el seu dret a l’accés d’informació de les actuacions i activitats dels governs. Addicionalment, no cal perdre de vista que una societat amb major possibilitat d’accedir als documents en poder de les administracions avançarà significativament en la lluita contra la corrupció.

Enguany, i una vegada aprovada la Llei de Transparència i Bon Govern Espanyola, la Llei Valenciana i els reglament/ordenances municipals, junt amb els recents canvis de govern autonòmic i municipals, es fa més necessari que mai la confluència i concertació d’estratègies compartides (o no?) entre ciutadania organitzada i governs per aconseguir fer realitat aquest dret ciutadà, bàsic per a l’avanç de la democràcia.

ACICOM ha organitzar una activitat el proper dia 28 de setembre, amb la col·laboració del Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València i la Xarxa d’Entitats del País Valencià, on representants institucionals i representants d’organitzacions ciutadanes valencianes tindran ocasió de conèixer els projectes dels governs i a la vegada aquests escolten les suggerències i propostes de la ciutadania organitzada, aconseguint fixar objectius i compromisos per avançar en el camí de governs més oberts i transparents, a la vegada que s'aconsegueix afavorir el canvi de la cultura de la transparència i el dret a saber.

Tindrà lloc a la Sala de la Muralla i l’horari previst serà de 19h i les 21h. El format previst és una taula rodona de debat i contrast de parèixer.

Participaran:
- Manuel Alcaraz Ramos, conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Generalitat.
- Roberto Jaramillo Martínez, regidor de Transparència, Govern Obert i Auditoria Ciutadana a l’Ajuntament de València i Diputat de Transparència en Diputació de València.
- Antonio Montiel Márquez, diputat i síndic Portaveu del Grup Parlamentari Podem, impulsor de l’Agència contra el Frau i la Corrupció.
- Margarita Soler Sánchez, consellera Consell Jurídic Consultiu.
- Julio Huerta Balastegui, director del Centre de Recursos Associatius de la Fundació Horta Sud.
- Diego Alvarez Sánchez, Grup Càlam, Analizo.info i Utòpika de la Universitat Politècnica de València.
- Salma Cantos Salah, sòcia fundadora d’AVAPOL especialista en transparència.
- Vicent Canet, coordinador Xarxa Ciutadana pel Dret a la Informació i la Comunicació.
- Jerome Duval, Plataforma Auditoria Ciutadana pel Deute i de Comité para la Anulación de la Deuda del Tercer-Mundo.
- Presenta: Jose Ignacio Pastor Pérez, president ACICOM.
- Modera: Vicent Garcia Devís, periodista, extreballador de RTVV.
 
next