Un enginyer valencià destapa el frau de Volskswagen

Doctorat per la Universitat Jaume I de Castelló, Vicente Franco, dirigeix la recerca sobre el trucatge de les emissions dièsel
24 setembre 2015 01:00h
ACN / Castelló de la Plana

Segons la seua opinió, la circumstància s'agreuja pel fet que el percentatge de cotxes dièsel és molt major. "Als Estats Units els vehicles dièsel suposen un 2% del total de les vendes, i dos de cada tres cotxes dièsel són Volkswagen, per la qual cosa després d'aquesta polèmica és d'esperar que el percentatge encara es reduirà més; però a Europa el 53% dels cotxes venuts són dièsel, per la qual cosa el problema de les emissions és molt més gran".

L'escàndol ha dut la companyia alemanya a reconèixer que havia actuat de forma deshonesta i a anunciar la reserva de 7.300 milions de dòlars per a cobrir els costos de reparació d'un problema que afectaria 11 milions de vehicles a nivell mundial. Aquestes despeses se sumarien a les multes de fins a 18.000 milions de dòlars que podria haver d’afrontar.

L’UJI ha informat que després de finalitzar el seu treball de doctorat al centre de recerca de la Comissió Europea a Ispra (Itàlia), Vicente Franco es va incorporar en 2013 a l'equip de recerca de l’ICCT a Europa, treballant fins a l'actualitat a la seua seu situada a Berlín.

Per a aquest estudi es van realitzar proves d'emissions en carretera sobre tres vehicles (dos Volkswagen i un BMW) en col·laboració amb la universitat de West Virginia. En descobrir que les emissions dels vehicles Volkswagen superaven fins a 40 vegades els nivells d'emissió d'òxids de nitrogen (NOX) registrats en el laboratori durant la prova d'homologació "alertem els organismes de control mediambiental de Califòrnia i Estats Units, que van iniciar immediatament una recerca que és la que ara han fet pública".

En paral·lel, l'ICTT ha realitzat un estudi europeu que analitza més de 140 hores de dades d'emissions en carretera de 12 vehicles diferents, "i que demostra que el problema de les emissions nocives del dièsel a Europa és gravíssim, i que és necessària una acció urgent de les autoritats europees per solucionar-ho".

A la nota de premsa, l'enginyer Vicente Franco lamenta la falta d'una agència en l'àmbit europeu amb atribucions equiparables a l'Agència de Protecció Mediambiental (EPA) d'Estats Units "que en aquest cas va ser la que va assumir la recerca que ha destapat les males pràctiques de Volkswagen".
 
next