Diari La Veu del País Valencià
Alcaraz tanca les ‘portes giratòries’ amb una llei sobre incompatibilitats
RedactaVeu / València

El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació Manuel Alcaraz, en la seua compareixença a les Corts per a informar sobre el “programa ambiciós” del seu departament per a aquesta legislatura, ha avançat també un Fòrum permanent per l’Ètica Pública i la Democràcia, així com “accions encaminades a millorar la imatge exterior de la Comunitat Valenciana, rescatant-la d’una mala fama que no mereix la majoria de la ciutadania”.

També ha denunciat en la seua intervenció “l’onada de corrupció que va privilegiar el capitalisme de casino” i ha lamentat “l’opacitat creixent, facilitada per reiterades majories absolutes, afavorides per aportacions de dubtosa ètica i, fins i tot, de dubtosa legalitat”, i també ha subratllat que “la corrupció ha arribat a ser percebuda com una forma de violència simbòlica”.

Per açò, ha destacat la necessitat “d’establir mecanismes polítics, jurídics i simbòlics que expressen el seu rebuig rotund a les causes de la corrupció i a l’experiència dels anteriors governs”. Durant la seua compareixença, ha dit als diputats que la seua intervenció “molt emocionant no és, però és que potser aquesta comunitat el que necessita és una miqueta menys d’emoció”.

En matèria de cooperació, el conseller ha assegurat “sentir rubor per ser el successor d’una persona el nom de la qual no vull nomenar” fent referència a Rafael Blasco, actualment a la presó, “amb unes pràctiques que li van ser consentides per un Consell en un moment determinat”. Per açò, ha subratllat que en aquesta àrea cal “començar quasi des de zero”.

Manuel Alcaraz ha anunciat un “increment sostingut dels pressupostos en cooperació i solidaritat fins a nivells dignes, amb el 0,7% com a objectiu final, enfront del 0,02% actual”. També ha destacat que s’engegarà una Conferència Estratègica en la qual s’aprovarà un nou Pla Director i una modificació de la composició del Consell Valencià de Cooperació, criticant que en 2006 “van deixar de revisar-se els expedients sobre cooperació, que ascendeixen a un import total de 96 milions d’euros” i ha assegurat que, “a partir d’ara, l’avaluació de projectes s’encomanarà a organismes independents”.

Respecte a transparència, el conseller ha assegurat que es duran a terme mesures de difusió de la Llei de Transparència i reglaments per a desenvolupar-la, com el del Codi de Bon Govern. També s’engegarà un Portal de Transparència unificat, que complisca els estàndards de Transparència Internacional.

Quant a la participació, ha explicat que es desenvoluparà un Pla Estratègic que analitze la situació de l’associacionisme cívic i ha avançat una reforma de la Llei d’Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per a reduir el nombre de signatures requerides i les matèries excloses, a més una reforma de la Llei Electoral i una Llei de Consultes Populars.

Alcaraz, així mateix, ha indicat que el seu departament fomentarà l’accés de les diverses “expressions rellevants de la societat civil en la programació de la futura Ràdio Televisió Valenciana”. Altres actuacions que durà a terme seran afavorir el comerç just en les compres públiques o accions per a millorar el coneixement del dret valencià i l’autogovern, com una edició escolar de l’Estatut d’Autonomia.

Respecte a les actuacions ja empreses, s’ha referit a l’avantprojecte del Codi d’Ètica i Bon Govern, o mecanismes per a promoure l’ajuda humanitària en l’actual crisi siriana. Sobre aquest últim tema, ha anunciat una partida de 350.000 euros per als camps de refugiats i els corredors humanitaris que s’habiliten.

Luis Santamaria (PP), “les llums, les ombres, els PPCC i els Alts Càrrecs”

A tot això l’exconseller i diputat Luis Santamaría (PP) ha criticat que el conseller “ha tardat 90 dies a comparèixer”, a la qual cosa Alcaraz li ha replicat que “els consellers compareixen quan ho demanen i ho accepta la Cambra”. “Què volia que fera, que em posara com un frau mendicant a la porta?”, ha preguntat.

Santamaría s’ha mostrat “decebut” per la compareixença d’Alcaraz per no posar “llum on hi ha més ombres”. Sobre aquest tema, ha indicat que “ha perdut l’oportunitat d’explicar per què el president, Ximo Puig,”tardarà més de 110 dies a comparèixer” a les Corts on va estar el conseller d’Educació, Vicent Marzà, els huit dies que va estar desaparegut després de les seues declaracions sobre la incorporació de la Comunitat Valenciana als Països Catalans”. També ha criticat “el nyap i el mercadeig polític en el Consell amb mescla i garrafó” i ha assenyalat que els Alts Càrrecs de la Generalitat semblen haver sigut triats “pel sorteig de sou de Nescafé o el procediment de insaculació propi de les oposicions”.

Així mateix, ha preguntat si “el 9 d’octubre estaran publicades en el Portal de Transparència les declaracions de béns d’alts càrrecs?”. Manuel Alcaraz ha explicat que els alts càrrecs tenen tres mesos per a presentar les seues declaracions i ha criticat que els de l’anterior del Govern del PP “no les van publicar”.

Mari Carmen Sánchez (C’s) ha subratllat que l’objectiu de la Conselleria que dirigeix Alcaraz ha de ser “prevenir i identificar una corrupció que tant ha embrutat el nom de la Comunitat” i ha denunciat que el cas Cooperació ha suposat “una innegable taca”.

Fabiola Meco (Podemos) ha criticat que “l’opacitat, la corrupció i la falta de responsabilitat política han sigut els estrelles que han brillat en el particular Hollywood valencià” i ha reclamat algunes mesures com “retirar plaques i elements commemoratius que porten el nom de polítics condemnats”, iniciativa que ha acceptat el conseller.

Marian Campello (Compromís) ha destacat que treballaran per a construir “un camí de 14 quilòmetres que són els que van de València a Picassent, que és on han d’acabar tots els polítics corruptes d’aquesta terra”.

Clara Tirado (PSPV) ha destacat que “els ciutadans van expressar en les urnes el desig que l’episodi històric de vergonya i corrupció del PP mai més torne a passar”. Per això, ha instat el conseller a “cavar amb pic i pala un abisme que separe radicalment els governs d’Oliva, Zaplana, Camps i Fabra del nou temps que ara comença”.

Comparteix

Icona de pantalla completa