Diari La Veu del País Valencià
La Junta Qualificadora certificarà sis nivells de coneixement del valencià
Europa Press / RedactaVeu / València

Així ho ha anunciat el director general de l’àrea, Rubén Trenzano, qui ha comparegut al costat del conseller d’Educació, Vicent Marzà, abans de l’acte de commemoració i promoció del Dia Europeu de les Llengües, que se celebra el pròxim 26 de setembre.

Entre els projectes avançats per Trenzano, destaca el compliment de l’estratègia europea 2020 amb un sistema lingüístic de “2+2”, és a dir, valencià i castellà més l’anglès i un altre idioma estranger. En aquest punt, ha remarcat que “l’anglès és important però també ho són la resta” de llengües estrangeres.

Oblidar-se dels percentatges “absurds”

El director general ha instat a oblidar-se de percentatges en el model lingüístic perquè és “una qüestió absurda”. “Les llengües no s’aprenen per percentatges ni d’hores ni de presència; les llengües s’aprenen exposant-se a elles i, per tant, el compromís de l’administració serà exposar els ciutadans a les llengües cooficials i estrangeres”.

D’altra banda, ha assenyalat que la Junta Qualificadora del Valencià havia d’haver-se adaptat en 2001 al marc comú europeu que estableix sis nivells i, com no es va fer, hi ha “un salt que no s’entén del nivell elemental al mitjà, de B1 a C1,” i per açò ara s’adaptarà a sis nivells, incloent un A1 i un B2 que ara falten. A més, es prepararà “un cos d’examinadors altament qualificats per a donar un bon servei quant a la comunicació lingüística”.

Un altre dels objectius que ha avançat Trenzano és “un segell de qualitat lingüística” per a l’empresa privada que “s’implementarà conjuntament amb altres conselleries” perquè aquest sector veja que el coneixement d’idiomes “obri portes a la competitivitat i internacionalització”.

Altres propostes són fer un mapa d’ús del valencià en l’administració -“el valencià ha de ser llengua d’usos habitual en l’administració valenciana”, ha asseverat; “restablir les relacions” amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, el Consell Valencià de Cultura i les universitats públiques; impulsar les oficines lingüístiques dels ajuntaments i mantenir una “clara aposta per les eternes oblidades” que han sigut les Escoles Oficials d’Idiomes reforçant l’oferta amb la utilització de les instal·lacions dels instituts de Secundària.

Comparteix

Icona de pantalla completa