El sector escènic diu que ‘amb un 95% d’atur no hi ha temps per a parlar, sinó per actuar’

La Diputació "cogestionará" el Teatre Principal i aposta per incrementar la programació en valencià
24 setembre 2015 01:00h
Europa Press / València

La Diputació de València “cogestionarà” el Teatre Principal, així ho va avançar dijous en roda de premsa la nova diputada provincial de Teatres, Rosa Pérez, durant la presentació dels espectacles que El Principal i El Rialto oferiran el pròxim trimestre, d'octubre a desembre, una programació que ja estava tancada quan va accedir al càrrec recentment.

A l’acte es trobava el director de Culturarts, José Luis Moreno, així com els responsables de les produccions pròpies que CulturArts ha programat per a aquests mesos: La Gata sobre la teulada de Zinc calenta, amb Sergio Caballero com a director i Juli Disla responsable de l'adaptació, i La Hostalera, amb Vicente Genovés al capdavant.

Rosa Pérez ha recordat que “la Diputació anterior no col·laborava en la programació, però, a partir d'ara volem ser actius en la gestió del Principal" perquè el conveni que signarà en breu amb CulturArts planteja la cogestió de la sala”.

Així, en la pròxima programació que es dissenye, que es programarà a partir del mes de gener de 2016, preveu incrementar la programació valenciana i en valencià. Des del seu punt de vista, "és fonamental fomentar el teatre en la nostra llengua, la nostra cultura i que açò es veja en els teatres públics", ha defensat.

"Evidentment ens agradaria donar-li eixida a la programació en la nostra llengua però caldrà veure què hi ha i què es pot fer”. En qualsevol cas, ha apostat per escoltar el sector: "Crec que hem d'aprendre molt dels professionals, que són els que saben", ha remarcat.

Des de Culturarts, José Luis Moreno ha explicat que “la idea és que la Diputació s'implique més en la línia artística, conjuminar criteris de programació i coordinar-nos".

Els professionals alerten: "amb un 95% d'atur, no hi ha temps"

Des de la professió, Vicente Genovés ha celebrat la cogestió del Principal com “un exemple per a la resta d'institucions que no ho estan fent bé”. Ha criticat en concret l'Ajuntament de València, on, segons ha dit "van pel seu compte i nomenant a dit". Enfront d'aquell "regne de taifes, el conveni entre CulturArts i Diputació busca conjuminar voluntats i fer alguna cosa conjuntament".

Amb un "95% d'atur en la professió", Genovés ha apuntat que “eixe és el camí a seguir”. També Juli Disla s'ha dirigit a les administracions per a advertir-los que "es donen pressa perquè no hi ha temps per a fer-li moltes voltes. Ja tot està pensat, parlat i escrit. És moment de posar-se a caminar", ha urgit.

En la mateixa línia, Sergio Caballero ha comentat que ja s'han celebrat moltes reunions i que ara el que el sector necessita és que "hi ha una realitat, perquè arrosseguem molts anys el 95% d'atur". Segons l'intèrpret, "ara estem en una espècie de llimb. Quan van ser les eleccions? Quant de temps necessiten perquè tot  qualle? Nosaltres ja no tenim temps. Estem esgotats", ha alertat. Segons Caballero, "estem en un moment de canvi i regeneració. Esperem que l'actuació siga immediata", ha instat.


 

Descargas

next