Un bomber construeix 200 creus amb els arbres cremats de l'incendi del Bages i l'Anoia

La intervenció efímera a prop de la urbanització de Ca l'Esteve vol mostrar "un ritual de dol"
25 setembre 2015 01:00h
ACN / Sant Salvador de Guardiola

Sellarès explica que ha volgut crear "un ritual de dol" perquè "el fet que es cremi una part del teu territori és una experiència dura". El bomber va estar treballant com a voluntari a l'incendi i, en veure el bosc "desolat", va voler fer aquesta intervenció que, segons ell, durarà "fins que es vagi degradant amb el vent i la pluja".

Fa prop d'un mes que Marc Sellarès treballa en aquesta zona afectada per l'incendi molt a prop de la urbanització de Ca l'Esteve de Sant Salvador de Guardiola. En aquest temps, ha construït fins a 200 creus a partir dels troncs cremats que van deixar les flames intentant recrear els camps de batalla de Normandia.

La intervenció compta amb creus que tenen alçades que van des d'un metre i mig fins als deu metres i, segons Sellarès, permet "donar valor al paisatge que s'ha cremat". El resultat es pot veure des de la carretera de Can Massana que passa molt a prop de la muntanya de Montserrat.

L'incendi va afectar més de 1.200 hectàrees de bosc entre les comarques del Bages i l'Anoia, un fet que va impactar Sellarès i molt veïns de la zona, "ha vingut molta gent emocionada", explica l'autor, i també remarca que un dels objectius que persegueix l'obra és que "cadascú faci la seva interpretació".
 

Marc Sellarès, enfilat a dalt d'una escala construint una de les creus.
 Sellarès ha estat en contacte amb la Diputació de Barcelona per poder mantenir la instal·lació dempeus el màxim de temps. La intervenció durarà fins que "es vagi degradant amb el vent i la pluja" i quan les creus estiguin a terra representarà que el dol ja està curat", ha explicat l'autor.

Sellarès també té la intenció de fer un recull fotogràfic i gravacions en vídeo amb la col·laboració de Xavier Gil per immortalitzar la intervenció i mostrar el procés de degradació a mesura que passen els mesos. L'autor no descarta fer altres actuacions "amb vuit o dotze creus" a incendis on ell participe com a voluntari i així poder recordar els fets ocorreguts.
 
next