Diari La Veu del País Valencià
‘La gran diferència del vi de les Terres dels Alforins són les persones que els elaboren’
Euram.

– Quin és el model diferenciador del vi de les terres dels Alforins?

Les Terres dels Alforins és una àrea geogràfica però no una Denominació d’Origen, ni ho serà mai. I no volem ser-ho perquè burocràticament és complicat i ja ens va bé ser una subzona de la D.O. València. Som una associació dins de la D.O. València que inclou 3 municipis (Moixent, La Font de la Figuera i Fontanars dels Alforins), 12 cellers i 4.000 hectàrees de vinya. El que ens diferencia són les condicions naturals: estem a 600 m. sobre el mar i alhora rebem una certa influència marítima, una zona molt apta per conrear vinya, I, més enllà del clima, ara l’autèntica circumstància són les persones: som un grup de 12 cellers que hem anat treballant i millorant la qualitat dels vins i això ens ha ajudat a millorar. Mantenim molt bona relació entre els cellers i ens ajudem. Tradicionalment València generava vi a granel. I a les Terres dels Alforins ens hem posat d’acord per fer les coses d’una altra manera i els últims 20 anys ens hem esforçat per millorar molt la qualitat dels vins.

– Com es millora la qualitat del vi?

Cultivant d’una forma diferent i evitant les grans produccions de raïm, per tornar a metodologies anteriors. El Sud Est de la Comunitat Valenciana (Yecla, Jumilla i Alacant) al segle XX es va especialitzar en vins ‘de pasto’, industrials, que han marcat molt la manera de treballar. Nosaltres estem transitant des del model industrial cap a l’artesanal, amb produccions més petites. Per això, l’any 2000 vam copiar el model del Priorat català i hem rebut el seu assessorament al llarg de 3 anys. N’hem copiat el model productiu, tant en vinya com en celler i, a continuació, hem establert la nostra línia.

– Quin impacte tenen els vins de les Terres dels Alforins com a referent d’identitat nacional i atractiu turístic? Dins DO València us diferencieu.

Som referents en qualitat i tenim reconeixement. A mesura que hem entrat al mercat, els nostres vins han sigut molt apreciats. Hem introduït un producte que a València no existia. I l’impuls de les Terres dels Alforins com a atractiu turístic està relacionat amb la resposta popular i dels mitjans de comunicació davant la intenció d’instal·lar un gran abocador a la zona. El moviment contrari a aquesta instal·lació va posar l’accent en defensar el que es va anomenar “la Toscana valenciana“. La zona té seu atractiu de paisatge, fem alguna fira, mostres de vins, etc. i també hem potenciat l’enoturisme. Des de la Universitat de València es vol declara l’àrea geogràfica com a paisatge cultural i hi està prou implicat el professor Miquel Francés.

Font: Observatori de l’Euram de l’Institut Ignasi Villalonga.

Comparteix

Icona de pantalla completa