La premsa internacional es bolca amb Catalunya en unes eleccions ‘crucials’

La BBC, Al Jazeera, The Guardian, Reuters o Ràdio Canada informen que els catalans voten en un ‘de facto referèndum sobre la independència’
27 setembre 2015 01:00h
ACN / Barcelona

"Els catalans voten aquest diumenge en unes eleccions crucials, que es presenten com un 'de facto' referèndum d'independència que pot fer entrar Espanya i la UE en territori desconegut", assegura Ashifa Kassam, corresponsal del 'The Guardian', des de Barcelona. La BBC defineix els comicis del 27-S com una ‘fita’ i assegura que els nacionalistes "esperen que els conduiran cap al camí de la independència". Reuters parla de les eleccions com una oportunitat dels independentistes per ‘desafiar Madrid’.

El francès 'Le Monde' diu que els independentistes intentaran aquest diumenge fer un ‘cop de força’. El rotatiu francès diu que els candidats de 'Junts pel Sí' s'han ‘compromès’ a ‘fer la independència’ si aconsegueixen una majoria dels escons aquest 27-S.

La televisió francesa de notícies 'France 24' descriu Artur Mas com ‘l'improbable líder independentista’, assenyalant que el President de la Generalitat ha passat de ser un ‘tecnòcrata’ a convertir-se en el líder del moviment independentista. "Mas admet que no sempre ha estat nacionalista. Però ara es juga la seua vida política per la causa de fer que la seua regió siga independent d'Espanya", diu France 24.
 

L'agència AFP assegura que les eleccions d'aquest diumenge es presenten com ‘les més importants de la història recent a Espanya’ i que les enquestes ‘apunten a una victòria dels separatistes que prometen declarar la regió independent’. "Mentre el govern espanyol rebutja un referèndum per mantenir el país unit, els líders de la regió més rica d'Espanya diuen que les eleccions d'aquest diumenge serviran com una votació indirecta per separar-se d'Espanya", assegura l'agència.

Al 'Al Jazeera', el periodista Jamie Maxwell assegura que "per a molts catalans, aquesta elecció és més que escollir l'administració regional, es tracta de la sobirana nacional". L'agència internacional Reuters diu que "s'espera que els partits separatistes aconseguisquen el control del parlament de Catalunya" i que "situen la regió en el camí de la declaració unilateral d'independència d'Espanya, que el govern central diu que és impossible".

A Ràdio Canada, l'enviat especial Olivier Arbour-Masse explica els "quatre dubtes per comprendre el moviment independentista català", que avisa que en uns anys ha passat de ser "marginal, a convertir-se en una idea de masses". Arbour-Masse recorda les retallades de l'Estatut i els intents de negociar un referèndum amb Madrid. "El govern de Madrid desacredita les eleccions plebiscitàries com ha fet amb totes les maniobres independentistes des de l'inici del procés català l'any 2012", assegura Ràdio Canada.
 
El 'Washington Post' publica una prèvia on assegura que els "peatges ajuden Catalunya a conduir-la cap a la independència". El corresponsal Matt Moffett recorda que els peatges són a ‘més de la meitat’ de les carreteres a Catalunya i que això ‘duplica’ la mitjana estatal i ha creat ‘ressentiment’. El 'New York Times' publica un article en el qual analitza ‘com s'ha desenvolupat el moviment independentista i què està en joc a les eleccions de diumenge’. Segons el rotatiu nord-americà, es tracta d'una "votació complicada" i avisa que "Rajoy i el seu govern han deixat clar que utilitzaran tots els mètodes legals per evitar la independència de Catalunya".
 


 
 
next