Diari La Veu del País Valencià
Els valencians a Catalunya voten en un dia per a la història
Toni Martínez / Enviat especial / Barcelona

A la ciutat que aporta més electors, Barcelona, el matí està sent un goteig de votants que miren al cel amb preocupació i expectativa. Als carrers es parla de política, i d’economia, més que mai. Al barri de sant Antoni dos persones discuteixen de forma cívica sobre el procés. “Saps quanta pasta li dóna el turisme a Catalunya? 80 milions”, li diu un home amb accent pakistanés i que regenta un bar a un dels seus clients. “Tu saps molt de números, no?”, li contesta l’altre. Els dos riuen.

Amb expectació viuen el procés electoral els valencians que resideixen a Catalunya. Un d’ells és Elena. Porta a Barcelona nou anys i ha votat a primera hora. Ho ha fet per Catalunya Sí que es Pot, convençuda de ser la millor opció, tot i que segons diu “es devia d’haver fet un referèndum”.

Sobre una possible independència de Catalunya segons el resultat d’eixa hipotètica consulta apunta que “perquè siga vinculant hauria de votar un gran majoria de l’electorat”. I l’opció guanyadora ho hauria de ser amb un 55%, “com a Montenegro”.

També votarà ‘molt convençuda’ Maite. Aquesta valenciana està a Catalunya des de fa 15 anys, ara en té 43. “Veig que és una oportunitat històrica”, afirma sobre aquestes eleccions. Dels valencians que viuen allà apunta que ha vist de tot: “Una part, que veu la informació del mitjans espanyols, amb tot el que això implica de manipulació, i una altra part que tenen més sensibilitat i que participen a l’11 de setembre, per exemple”. Ella viu el procés com ‘una catalana més, no em sent de fora’. Sobre què passarà després de les eleccions no es vol aventurar. “Parlem aquesta nit i et dic”, afirma amb el somriure nerviós i impacient de qui sap que està vivint un moment històric. El diu que Catalunya pren la paraula. I això es veu a les balconades, bars i carrers de tots els pobles i ciutats.

I es que tot i la polarització amb la qual es viu ‘el procés’ a Catalunya i que apareix a totes les converses, aquests dies es viuen amb un ambient molt civilitzat. Prova d’això és una anècdota que es viu a un col·legi electoral prop del carrer Parlament a primera hora del matí. Dos votants agafen la papereta al mateix temps. Un del PP, l’altre de Junts pel Sí. Els dos es miren i somriuen.

Mentrestant als carrers del centre de Barcelona tot transcorre també amb normalitat. Els turistes s’afanen en comprar samarretes del Barça i Les Rambles ofereixen informació del proper partit de l’equip de Champions contra el Bayer Leverkusen. Les parelles van de la mà camí del cafè. De nou ix la conversa. “Hui serà un dia llarg”, apunta un cambrer que no es vol mullar sobre el resultat. “Que siga per a bé de tots”, conclou.

Comparteix

Icona de pantalla completa