Diari La Veu del País Valencià
No a la denominació ‘Alicante-Elche’ per a l’aeroport
Sembla que l’Ajuntament ha proposat ‘Aeropuerto Alicante-Elche’ (la forma El Altet desapareixeria del nom). Si aquesta informació és certa, des de la Junta Directiva d’El Tempir ens veurem en el cas, una vegada més, de reclamar a Mercedes Alonso que assumisca la legislació lingüística i que propose el terme ‘Elx’ (i no ‘Elche’).

L’Ajuntament d’Elx ha de garantir els drets dels valencianoparlants i complir la llei. No pot defugir la seua obligació de promoure la forma oficial del nom de la nostra ciutat que la legislació li encomana com a administració pública valenciana que és. Aquesta mateixa legislació estableix que en els territoris de predomini lingüístic valencià, i Elx ho és d’acord amb la LUEV, el valencià és la llengua d’ús preferent en els àmbits públics.

De fet, l’ampliació de l’aeroport comportà una retolació ben resolta des del punt de vista del multilingüisme: les indicacions apareixen en valencià, anglés i castellà, però el valencià sempre en primer lloc. No entenem, per tant, l’èmfasi que posa l’alcaldessa a voler amagar la forma valenciana del nom ‘Elx’. Hi ha altres aeroports que utilitzen el nom en valencià, com el de Castelló, precisament un aeroport creat sota el govern del PP.

A més, sorprén que la notícia arribe just quan precisament hem sabut que l’aeroport de l’Altet s’ha quedat sense vols de baix cost amb la resta d’aeroports de l’estat espanyol. I sorprén més encara, ja que, segons l’alcaldessa, el canvi “es vital para seguir posicionando el nombre de Elche en España”.

Potser el que busca és no difondre la nostra ciutat, sinó únicament el seu nom en castellà, per amagar tant com puga la nostra valencianitat, com si s’avergonyira de mostrar al món que Elx té una llengua pròpia (que ens singularitza i ens presenta al món, que ens fa ser com som, vehicle vàlid de comunicació per a tots els àmbits de la vida) però que és una ciutat oberta al plurilingüisme, desitjosa de comptar amb ciutadans plurilingües.

No sabem si definitivament es canviarà el nom de l’aeroport de l’Altet. Siga com siga, si la voluntat és canviar-ne el nom, esperem que es pose el nom ‘Aeroport Alcant-Elx’. Això sí, la identificació internacional continuarà sent la dels codis internacionals d’aeroports: ALC (segons IATA) i LEAL (segons ICAO).

Comparteix

Icona de pantalla completa