Diari La Veu del País Valencià
10 anys després, les Corts reobrin les investigacions sobre l’accident del metro

RedactaVeu / ACN / València

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que ha seguit la constitució de la comissió parlamentària des dels seients dels convidats, en declaracions als mitjans als passadissos de les Corts ha dit que es tracta “d’un dia molt important per a la recuperació de la dignitat de les institucions valencianes”. Puig ha afegit que ens trobem davant d’un nou temps “de reparació al menyspreu a moltes persones”.

El cap del Consell ha confiat en la “serenitat i rigor” de les investigacions i ha dit que s’han de fer pensant en les famílies que van perdre els seus éssers estimats a l’accident però també en la prevenció perquè “mai més torne a succeir“.

Al seu torn, la diputada de Podem Fabiola Meco ha coincidit davant els mitjans en la satisfacció per la constitució de la comissió i ha afegit que “finalment la comissió treballarà de manera seriosa perquè es faça realment una feina que no es va fer i que esperem que demostre que els parlamentaris no som més que una eina de la ciutadania perquè aquestes feines i altres vegen la llum com abans millor”.

La diputada socialista Ana Barceló ha celebrat que després de “9 anys de silenci” es reobren investigacions. Barceló ha dit que les Corts “no poden rescabalar el dolor i la tristesa” dels familiar però que cal que la societat valenciana conega la veritat.

Imatge de la comissió parlamentària sobre l’accident del metro de València que s’ha constituït aquest dilluns. Foto: José Soler (ACN).

En aquest sentit ha afegit que el PP “no ha posat ni els mitjans ni les ganes” perquè això siga així i ha denunciat que l’anterior comissió “va ser una farsa” i “un tràmit” perquè va denegar molts plans de treball, documentació i compareixences.

La diputada de Compromís Isaura Navarro ha valorat en el seu torn d’intervenció als mitjans que es tracta d’una jornada molt important “perquè començaran els treballs de veritat per saber què ha passat”. Navarro ha indicat que “han hagut de passar 9 anys i caure el govern del PP perquè comencen els treballs”.

La diputada ha afegit que la gestió de l’accident “va ser una manipulació” i ha remarcat l’actitud de l’anterior president de les Corts, Juan Cotino, les declaracions “falses” a la comissió d’investigació i “el control” sobre les compareixences. En aquest sentit, Navarro ha confiat que l’actual comissió comence a revertir-ho.

El PP creu que es dubta de l’anterior comissió “sense llegir ni tan sols el que es va fer”

També en declaracions als mitjans el portaveu del PP a la comissió, Alfredo Castelló, s’ha mostrat satisfet per l’acord de constitució i perquè la diputada del PP Eva Ortiz estiga a la Mesa. Castelló ha assenyalat que espera que la comissió “done més llum si cap sobre el que ha passat i que les víctimes se senten reconfortades al veure que els representants del poble valencià faran una nova valoració del que va passar”. Així mateix, ha lamentat que s’hagen posat en dubte els resultats de la comissió de 2006 “moltes vegades sense llegir ni tan sols el que es va fer”.

C’s sol·licitarà la compareixença del director de RTVV

El diputat de Ciutadans, Alexis Marí, ha dit igualment que després de 9 anys “intentarem esclarir el que ha passat”. Marí ha afegit que també la funció ha de ser la d’instaurar mesures de seguretat “perquè no torne a passar un accident així”. El diputat de C’s ha assenyalat que cal tornar la dignitat a les víctimes i ha remarcat que la comissió determina responsabilitats polítiques i no judicials.

En aquest sentit, ha avançat que la seua formació demanarà la compareixença de qui era director de Ràdio Televisió Valenciana perquè explique el tractament informatiu que es va fer de l’accident.

Comparteix

Icona de pantalla completa