Una Orquestra de València ‘desapareixent’, programa clàssics per a ‘nous públics’

Traub trasllada al nou Ajuntament la necessitat de mantenir l'orquestra i cobrir les vacants perquè "està desapareixent a poc a poc"
28 setembre 2015 01:00h
EP / RedactaVeu / València

Tello s'ha pronunciat d'aquesta manera en la roda de premsa que ha oferit al costat del sotsdirector de Música de l'Auditori, Manuel Muñoz, el seu gerent, José Manuel García, i el director titular de l'Orquestra de València, Yaron Traub, per a presentar la Temporada d'abonament 2015/16, aprovada prèviament en la reunió que s'ha celebrat del Consell d'Administració d'aquest organisme autònom municipal.

Tots els seus responsables han apostat per "obrir-ho a molta més gent i aconseguir nous públics" i, com a exemple, ha avançat la voluntat d'incorporar “cantants en valencià i fer un cicle en aquesta llengua”. En concret, al novembre es lliuraran a l'auditori els Premis Ovidi, que inclouran quatre dies de música en valencià.

L'edil ha explicat que eixos "ajustos en el pressupost han ocasionat algunes suspensions en les propostes plantejades provisionalment per a aquesta nova temporada per l'anterior equip directiu del Palau de la Música”, abans de les eleccions municipals del passat mes de maig i del canvi en el govern de la ciutat, amb la finalitat que aquest recinte no sobrepasse el pressupost amb què compta anualment.

D'aquesta manera, han quedat fora de la nova temporada d'aquest recinte musical l'òpera Maria Estuarda de Donizzeti, interpretada per Europa Garant i Fabio Biondi i prevista inicialment per al 14 de febrer, Capella Amsterdam i l'Orquestra del Segle XVIII, contemplada al principi per al 13 de març i The King Consort per al 20 d'abril, com ha detallat Manuel Muñoz. En el cas de l’OV s'ha decidit substituir dos directors, López Cobos per Joan Enric Lluna i Pinhas Steinberg per Traub.

La responsable de l'auditori valenciana ha destacat que les modificacions s'han fet "mantenint l'excel·lència en l'oferta que presenta el Palau de la Música i per a evitar la forma d'actuar de la seua predecessora", Mayrén Beneyto, que "quan no quedaven diners, anava a l'Ajuntament i en demanava més".


Traub al capdavant de l'Orquestra de València

“L’equilibri econòmic", “el nivell d’excel·lència”, “una orquestra desapareixent” i la culpa és de “la direcció anterior”.

"Jo no faré això. El Palau té pressupost suficient per a mantenir el seu nivell d'excel·lència", ha argumentat la regidora, qui ha decidit "tallar aquesta espiral de programar per sobre del pressupost" per a passar a "buscar l'equilibri econòmic que ha d'haver-hi". No obstant açò, ha matisat que el Palau de la Música "no té deutes d'altres anys i tampoc forat econòmic".

Tello ha precisat que per a aconseguir la sintonia entre pressupost i programació s'ha optat per fórmules com "buscar patrocinadors", com és el cas de la marca Aigües de València, que patrocinarà el programa amb el qual l’OV iniciarà la temporada el 16 d'octubre, la Sinfonia nº 9 'Coral' de Beethoven, “per ajustar el caixet dels artistes, per canviar algun concert, per ajustar capítols del pressupost i per una baixada de sou del director de l’OV, entre un 20 i un 30 per cent.

Traub ha valorat que hi haja "molt d’interès i suport del nou govern de València pel projecte del Palau de la Música i de l’OV", també ha afirmat que ha traslladat als màxims responsable municipals la situació de l'orquestra, que "està desapareixent a poc a poc perquè no es cobreixen les places vacants". Muñoz ha postil·lat que en l'actualitat són entorn de 85 membres "i caldria cobrir unes 20 places".

"Cada vegada hi ha menys músics, cada vegada és més difícil complir la tasca d'oferir bona música als melòmans valencians", ha dit Traub, que ha considerat que eixa circumstància "té a veure amb la política del Govern central i de l'anterior direcció" de l'auditori i ha destacat que els nous gestors li han assegurat que faran "tot el que puguen per a millorar aquesta situació".


El pianista xinès Lang Lang
 
La programació de la nova temporada: "nivell alt i de qualitat".

La nova programació inclou un total de 41 concerts, dos d'ells extraordinaris, i es desenvoluparà entre el 16 d'octubre i el 24 de juny de 2016. "Malgrat els canvis la programació té un nivell alt i de qualitat", ha insistit Manuel Muñoz abans de donar a conèixer algunes de les propostes per al nou curs del Palau de la Música.

La temporada inclou la presència de Cecilia Bartoli (8 de novembre), el retorn de Sir John Eliot Gardiner amb English Baroque Soloists (11 de març) i la presència del pianista Lang Lang (3 de març), com a plats forts, segons el palau. Però també hi seran el pianista Grigory Sokolov (7 de juny), Denis Matsuev (24 d'abril), Jean-Yves Thibaudet (26 de novembre), Yefim Bronfman (5 d'abril) i Fazil Say (9 de febrer). Formacions com la Royal Philharmonic Orchestra amb el violionista Pichas Zukerman (26 de maig), Els Musiciens du Louvre i Marc Minkowski (30 de març), la Mahler Chamber Orchestra (9 de gener), l'Orquestra de cambra Sueca (7 de febrer), la Camerata Salzburg (9 de febrer), i el Sextet Italià amb la soprano Isabel Rei i el mític Léo Nucci (10 de maig), el Philharmonia Chorus (22 d’abril) i abans junt a l’OV (18 de desembre)

Amb l’OV tocaran el pianista austríac Rudolf Buchbinder (12 de març) i solistes convidats com els violinistes Leticia Moreno, Frank Peter Zimmermann, Sergey Khachatryan, Guy Braunstein, Alina Pinchas, Roi Shiloah, Nikola Znaider i Michael Barenboim, pianistes com HJ Lim, Javier Perianes, Carlos Apellániz, Josu de Solaun i Carles Marín, violoncel·listes com Gautier Capuçon i Alban Gerhardt, l’arpista Xavier de Maistre i el trompista Bruno Schneider. Solistes de l’OV com la trompista María Rubio, el violinista Enrique Palomares, els violoncel·listes Mariano García i Iván Balaguer i l’oboïsta Roberto Turlo.

Pel que fa als directors, l’OV comptarà amb el seu titular, en 13 ocasions, Joan Enric Lluna, Jean-Christophe Spinosi, Ramón Tébar, Harmut Haenchen, Enrique García Asensio, Miguel A. Gómez-Martínez, Cristóbal Soler, Pablo González, Walter Weller (mort el 15 de juny de 2015 i a hores d'ara no sabem si hi tindrà substitut), Stefan Bevier, Thomas Dausgaard, Christoph König, Jordi Bernàcer, Lorenzo Viotti i Long You.

Poden veure els detalls de tota la programació de tardorhivern i primavera. També trobaran les dates per renovar els abonaments així com l’adquisició de nous abonaments i entrades.


 
next