El TSJC imputa Mas, Ortega i Rigau pel 9-N

El tribunal els cita a declarar els dies 13 i 15 d'octubre
29 setembre 2015 01:00h
ACN / Barcelona.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha citat a declarar com a imputats el president de la Generalitat, Artur Mas, l'exvicepresidenta del Govern Joana Ortega i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, pel procés participatiu del 9-N. En una providència, el tribunal cita a declarar en primer lloc Ortega i Rigau per al dia 13 d'octubre, i el president de la Generalitat el dia 15. El tribunal també ha citat diversos testimonis. La imputació de Mas, Ortega i Rigau arriba dos dies després de la celebració de les eleccions al Parlament de diumenge.
 
La citació com a imputats arriba després que a mitjan setembre les defenses de Mas, Ortega i Rigau demanaren que les declaracions dels testimonis demanats per la fiscalia es feren després de la declaració com a imputats dels seus clients, i que aquestes es feren, en tot cas, després de les eleccions del 27-S per no entorpir el procés electoral. La decisió del TSJC pot ser recorreguda.

La fiscalia va tardar uns dies a decidir presentar la querella, cosa que ja havien fet, abans del 9-N, algunes entitats com Manos Limpias, UPyD i altres, i el TSJC les va unificar totes. Mas, Ortega i Rigau estan imputats pels delictes de desobediència greu, prevaricació, malversació de fons públics i usurpació de funcions.

D'aquesta manera, Rigau declararà el 13 d'octubre a les 10 del matí, Ortega ho farà a partir de les 4 de la vesprada, i Mas ho farà dos dies després, el 15, a les 10 del matí. Per al 19 d'octubre es deixa la declaració com a testimoni de l'exdirectora d'un institut de L'Hospitalet que es va negar a cedir el local per a les votacions del 9-N, que havia de declarar al juliol i es va posposar per al 21 de setembre, en plena campanya electoral. Aquell dia també  declararan com a testimonis quatre persones més: l'administrador de l'empresa audiovisual Focus, per la instal·lació del Centre de Premsa Internacional; la directora de l'empresa pública de la Generalitat CIRE, per l'elaboració i distribució de butlletes, sobres i urnes; un assessor d'opinió pública del Departament de Governació, per l'administració i manteniment de la web www.participa2014.cat; i el responsable tècnic informàtic que "materialment assumira la coordinació o direcció dels serveis prestats pel  Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI).

Dels dos testimonis demanats per Manos Limpias, acusació popular, el TSJC trasllada la petició a la fiscalia i les defenses perquè opinen si són pertinents. Es tracta del secretari general de Governació, Francesc Esteve, i de la subdirectora general de Gestió Econòmica, Contractació i Patrimoni, Montserrat Aparicio. També trasllada a les parts la petició del sindicat ultra perquè la Guàrdia Civil registre diverses dependències del Govern per tal de decomissar documentació sobre el procés participatiu.


 
next