Compromís pregunta pel cost i repercussions del macrodesembarcament de l'OTAN

Especialment en l'aeroport de Manises i el port de Sagunt
29 setembre 2015 01:00h
RedactaVeu / València

Aquesta arribada de maquinària militar procedent de tot Europa, està realitzant exercicis militars mai vistos amb anterioritat: “A Manises un ampli aterratge d'avions militars que transporten vehicles militars i tropes. En el Port de Sagunt, desenes de bucs amb tot tipus de material bèl·lic, amb un complet desplegament de vehicles motoritzats, armament i persones, el major desplegament militar a Europa en la seua història recent”.

Algunes dades apunten al fet que durant setmanes arribaran nombrosos bucs procedents de tot Europa, així com 70 carros de combat Leopard alemanys. 
Segons la premsa valenciana, La Guàrdia Civil i Policia Militar escortaran l'avanç per carretera del gegantesc contingent. I es planteja la
 mobilització de 36.000 efectius de 30 països, i l'ús de foc real.

Per a Mulet “cal saber després d'aquest descomunal desplegament, el cost que ens  generarà, començant pel desplegament de Guàrdia Civil i Policia Militar, cal saber quines empreses seran les que subministraran les municions per a aquesta operació (que recordem, usarà foc real), seran de nou les empreses vinculades amb el Ministre “de la guerra”, Morenés, qui farà el seu particular agost?, qui pagarà aquesta munició, tota l'OTAN o l'Estat Espanyol”. I saber quin  és el pressupost real d'aquesta macrooperació i  quina  part  ha de sufragar l'Estat espanyol.

Mulet també ha volgut saber el risc potencial a què se sotmet el territori valencià i en especial el port de Sagunt i Aeroport de Manises. I les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat que es detreuran , el cost que açò generarà i fins a quin punt es desatendrà la població que sufraga les forces i cossos de seguretat de l'Estat.

També ha demanat saber si en l'operatiu de seguretat d'aquesta macrooperació intervindran empreses de seguretat privada, en cas afirmatiu, quines, amb quina vinculació amb dirigents del PP; i amb quin cost a les arques públiques.Mulet ha remarcat que aquest desplegament posa el territori valencià en una situació complicada “no sabem si el Govern Central, a l'hora de permetre aquest desembarcament inaudit, és conscient que ens posa com a punt sensible”.

 En aquest sentit, el senador de Compromís ha destacat que no creu que aquesta operació isca gratis als valencians “volem saber el cost real d'aquest muntatge, el pressupost de l'Estat anual per a defensa és de 5.734 milions d'euros, però durant aquest any, ja hi ha gastats uns 7.500 milions. Sempre fan curt perquè saben el rebuig que genera en la societat presentar despesa militar, malgrat açò, tots els agosts han de modificar el pressupost implementant-lo amb 800 milions d'euros per a fer front al programa d'armament, despesa que ja saben que tenen obligada quan elaboren els comptes, però prefereixen ocultar-ho i modificar els comptes a mitjan any.”

 
next