Diari La Veu del País Valencià
Morera: ‘Compromís no se subordinarà a cap plataforma estatal’
EP / València

Morera s’ha expressat en aquests termes en declaracions als mitjans de comunicació en ser preguntat per les paraules que ha pronunciat aquest dimarts la dirigent de Compromís i vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra, sobre la proposta que va fer a l’octubre 2014 Enric Morera “per a anar en una plataforma electoral àmplia, sumar sinergies i presentar una oferta que no faça que la ciutadania haja de triar entre opcions que considere semblants”.

Així, en el desdejuni informatiu del ‘Fòrum Europa. Tribuna Mediterrània’ i preguntat per un possible pacte amb Podemos, Oltra ha advocat per “unir esforços perquè el canvi que s’ha produït en les eleccions autonòmiques i municipals tinga un correlat en les eleccions generals”. Sobre aquest tema, ha advertit que “difícilment podem aplicar l’Acord del Botànic si el canvi del 24 maig no es reprodueix també al desembre”.

Oltra: “Visibilitat valenciana”

Per a Mònica Oltra, “és bo unir-se en ocasions quan hi ha projectes que tenen àmbits compartits, són molt homologables en molts sentits i fan que les forces tinguen millor resultat electoral”. Així mateix, ha indicat que d’eixa oferta electoral “àmplia” ha de resultar “un grup parlamentari valencià potent que pot reivindicar en les Corts Generals, no sé si un poder valencià que seria potser massa ambiciós, però sí una visibilitat valenciana per a no resignar-nos a seguir sent el benjamí de la família a qui ningú fa cas”.

“En dita oferta electoral, Compromís ha de tenir una visibilitat determinant”, ha subratllat Oltra. Inquirida per si el resultat de les estatals pot influir en les relacions de Govern entre la coalició i Puig, ha respost que “no té per què”. “Si hi ha un canvi polític semblant al que hi ha hagut en el nostre país, en l’Estat probablement s’enfortisca el llaç”, ha ressaltat

Morera: ‘Espai taronja’

.

Per la seua banda, Morera ha explicat posteriorment als periodistes que ell es va manifestar a favor de construir “un espai taronja”, és a dir, “una cooperativa valenciana” per a aconseguir tenir un grup parlamentari en el Congrés, “encara que no sé si encara estan en condicions de poder crear-lo.”

En qualsevol cas, ha ressaltat que seria “una opció valenciana, d’ací de casa” i ha subratllat que “el lideratge és valencià i és de Compromís, evidentment”. Segons Enric Morera, seria “un projecte valencià, valencianista, de suma i d’ampliació de la cooperació” de manera que es basaria en tenir “una obediència valenciana, una legalització valenciana” i, a més, hauria de “visibilitzar el País Valencià en el conjunt de l’Estat”.

En aquesta línia, ha insistit que el projecte comú hauria de complir uns “requisits imprescindibles” com són que “la decisió i la personalitat jurídica” siguen “absolutament valencianes”. “Compromís no se subordinarà a cap plataforma estatal. És irrebatible”, ha postil·lat.

“Mandat del poble valencià”

Respecte a quins partits integrarien aquesta opció, Morera ha assenyalat que no exclouen ningú, però ha subratllat que “tots els grups polítics que vulguen participar d’eixa opció electoral han de tenir una base de decisió valenciana”. “El mandat democràtic és el mandat del poble valencià, no de cap altre poble per a tenir una presència notable en el Congrés”, ha subratllat.

Preguntat per la possible unió entre Podem i Compromís, ha subratllat que “aquest mai ha sigut el concepte”. “Amb aquells que tinguen el centre de decisió en el País Valencià estem oberts a cooperar, sense sectarismes ni exclusió, sumant intel·ligentment perquè el poble valencià tinga una presència notable en el Congrés”. Inquirit per si Podemos podria formar part, ha respost: “Si el seu centre de decisió és valencià, per què no”.

Per al president de les Corts, “per al poble valencià les eleccions estatals són clau, molt importants”, perquè “no pintem res en la primera transició i des de Compromís volem ser protagonistes de la segona transició on s’han de decidir qüestions bàsiques per al nostre benestar com el finançament i la inversió pública”.

“Aquest protagonisme es concreta en tenir un grup parlamentari valencià en el Congrés”, ha dit Morera, qui ha destacat que sobre la “fórmula concreta”, Compromís està tenint “un ric debat intern”.

Ha assenyalat que “la fórmula concreta serà Compromís o sumant des de Compromís a més components valencians que tinguen el seu centre de decisió al nostre país i que no estiguen subordinats a cap altre centre de decisió que no siga la lleialtat al poble valencià”. En qualsevol cas, ha ressaltat que “la decisió final la tindran les nostres bases”.

Comparteix

Icona de pantalla completa