Diari La Veu del País Valencià
La UV aprova el programa Docentia per a avaluar i millorar l’activitat docent
RedactaVeu / València
L’ANECA (Agència Nacional d’Avaluació de la Qualitat i Acreditació) va posar en marxa el 2006 el programa Docentia, l’objectiu del qual és donar suport a les universitats “en el disseny i aplicació de procediments d’avaluació de la docència, amb la finalitat de garantir la qualitat docent del seu professorat i afavorir el desenvolupament i reconeixement del mateix, mitjançant la seua avaluació externa per una agència”. L’ANECA utilitza els resultats obtinguts mitjançant aquest programa per a l’acreditació del professorat universitari.
Segons es recorda en el document aprovat pel Consell de Govern, la Universitat de València “des de sempre ha mostrat una preocupació per l’activitat docent i per la millora de la qualitat dels processos d’ensenyament i aprenentatge”. Aquesta s’ha plasmat en l’aprovació de normatives, desenvolupament de programes i plans, i la creació d’estructures per a la garantia de la qualitat, que en conjunt poden considerar-se com la bestreta d’un Sistema Intern de Garantia de Qualitat.
Els principals objectius del Sistema d’Avaluació de la Docència, s’explica en el text, són contribuir a la millora de la docència de la Universitat de València; incorporar en l’avaluació de la docència totes aquelles activitats que directament incideixen en la seua qualitat; identificar els diferents nivells de qualitat en la docència impartida; reconèixer públicament l’esforç dels professors i les professores; conèixer les àrees i professorat als quals ha d’oferir-se serveis i programes de formació i suport a la docència; proporcionar informació vàlida i fiable sobre l’activitat docent per a la presa de decisions en tots els processos de selecció, renovació i promoció del professorat.

Foto: Universitat de València.

Un grup de professors ha expressat la seua opinió crítica davant el programa Docentia, al que han qualificat com una imposició de l’ANECA, que estableix uns criteris “arbitraris i sense garanties”. Així mateix, han afegit que el programa considera la docència com “un càstig”, i facilita de fragmentació del professorat per categories, que competeixen entre elles en lloc de fomentar un “esperit col·laboratiu”, necessari en l’activitat universitària.
El programa s’implantarà de forma progressiva en la institució, amb un primer període de prova i voluntari, després del com s’analitzaran els resultats i introduiran eventuals millores.
D’altra banda, el Consell de Govern també ha aprovat el Reglament de títols propis de postgrau de la Universitat de València. El punt ha estat defensat per la vicerectora Rosa Marín.
Així mateix, s’ha aprovat l’aplicació de la nova legislació en matèria de vacances i dies lliures per assumptes propis per al personal de la institució. Segons ha explicat el gerent, Joan Oltra, l’augment de dies de vacances i dies particulars, en funció en alguns casos de l’antiguitat, deriva del decret llei 10/2015.

Comparteix

Icona de pantalla completa