Diari La Veu del País Valencià
L’Ajuntament de València ‘estudia una manera legal d’estabilitzar l’Orquestra de València’
Sixto Ferrero / València

Abans, quan comandava la música del Palau la senyora Beneyto, “se li acabava el pressupost i anava a l’ajuntament perquè li feren una transferència de crèdit, i així no es pot funcionar” diuen des de la Regidoria de Cultura de València. El pressupost actual, presentat en roda de premsa aquesta setmana, està fregant els 1.800.000 euros, i “l’estalvi 465.500”, respon “al fet que nosaltres no hem retallat el pressupost, sinó que allò que no farem és demanar transferències, més diners. És el mateix pressupost, però, sense anar a demanar més, ens hem ajustat al pressupost, sense tocar-lo”.

Tanmateix, després d’anunciar que el director titular, Yaron Traub, s’abaixava el sou entre un 10% i un 20%, aquest declarava que l’Orquestra de València estava desapareixent”. I ací, semblava que ningú va posar el crit en el cel. “Fou una declaració cridanera”, diu Manolo Muñoz, el subdirector del Palau, “el que pretenia Yaron era que la gent es conscenciara de la gravetat del problema, però l’orquestra es ressent, però segueix mantenint un gran nivell”.

“Ara hi ha 81 professors, dels quals 18 són funcionaris i 63 personal laboral” perquè cal recordar que fa anys es van dividir entre un organisme autònom i una part encara municipal. “Segons les estimacions sindicals, la plantilla mínima ha d’arribar a 99 places” diuen des de l’Ajuntament, “és a dir, calen 18 places”.

Daniel Barenboim piano, amb l’Orquestra de València amb direcció de Yaron Traub (2011)

Però el problema és que “des de fa temps s’arrossega aquest problema, i a més, està la Llei de racionalització de l’administració pública i no es poden traure oposicions, perquè les van paralitzar. En 2010 van haver oposicions, i entraren 10 professors, però la gent s’ha jubilat, i no s’han cobert”.

L’Ajuntament, afirmen “està molt sensibilitzat amb aquest tema i estudia una manera legal d’estabilitzar l’Orquestra de València”. Un altre problema afegit és que “no s’havien amortitzat algunes de les places, 15 de les 18 i tres caldria crear-les, però, per a dotar-les, l’Ajuntament caldria que afegira una quantitat als pressupostos que estarien per damunt del milió d’euros”. Davant aquesta realitat de dificultat econòmica i una llei aprovada pel PP, diuen des de la Regidoria de Cultura que “cal plantejar un pla a llarg termini per a cobrir-les, ja que ara es cobreixen amb reforços”.

Manuel Muñoz, subdirector del Palau de la Música, afegia que “cal un equilibri, perquè ara ens obliga a contractar per mantindre el nivell, però clar, arriba un punt que l’excepció es converteix en regla”. Continua Muñoz afegint que convindria “crear una borsa de treball, o plantejar-se fer alguna oposició”.

Per altra banda, des de l’actual direcció es plantejà treballar per tal que cresquen els públics i se’n generen de nous, si bé és cert que se’n parlà de propiciar un espai per a la música en valencià o els premis Ovidi, els quals es celebraran al Palau. Muñoz afegia, “el problema del públic, on ara és difícil trobar gent per sota dels 50 anys, és una cosa general, mundial”.

Afegeix Muñoz que “la principal cosa que vull fer és connectar el teixit musical valencià al Palau”. Amb les circumstàncies actuals, “és cert que al baixar els patrocinis pugen les entrades, tot i que això ací no s’ha acusat quasi, i per tant baixen encara més els públics”. “Volem fer més col·laboracions amb els conservatoris i instituts, algunes campanyes i convenis dels quals ara mateix s’estan parlant i tractant”, serien algunes de les coses més immediates, però, en vistes a un futur pròxim, diu Muñoz, “en gener si se’m permet i compte amb pressupost, estic plantejant un cicle de cambra amb solistes valencians”.

Orquestra de València. Yaron Traub, director.

2016 serà any d’efemèride. El Palau de la Música fa 30 anys “i volem fer una programació especial, amb cicle de joves intèrprets valencians, perquè es donen a conèixer, també m’agradaria que es programe, i sobre això s’està parlant amb el titular, més coses de compositors com Manuel Palau, les seues simfonies, per exemple. També estem pensant que es facen encàrrecs a compositors valencians, i amb alguns ja s’ha parlat, tant de música contemporània com d’estètiques més tradicionals”.

Finalment, ens recorda que la música en valencià entrarà al palau “amb un cicle de cançó”, i apunta que “ja he parlat amb Raimon perquè cante al Palau de la Música de València. Si ha cantat al de Barcelona, ha de fer-ho ací”. Altres consignes apunten a treballar amb el patrocini d’Aigües de València per “establir una col·laboració permanent” o el projecte on “l’orquestra fa un repertori de música de pel·lícules en directe amb diferent escenaris, de manera atractiva”.

Comparteix

Icona de pantalla completa