Diari La Veu del País Valencià
Detinguda una jove a Xeraco per vinculació a una xarxa que enviava terroristes a Síria i Irak
RedactaVeu / EP / Xeraco / Madrid

La jove detinguda a Xeraco (la Safor) per la seua presumpta pertinença a una xarxa que adoctrinava i captava terroristes per a combatre en les files del DAESH (l’autodenominat Estat Islàmic) a Síria i Irak, és una jove de “uns 20 anys” que vivia en la localitat des de l’any 2006, segons ha informat a Europa Press l’alcalde, Francesc Serralta.

El primer edil ha explicat que la jove, que ha sigut detinguda en el seu domicili familiar per la Policia Nacional entorn de les 09.00 hores d’aquest diumenge, havia cursat a Xeraco els estudis de Primària i Secundària i “parla valencià”. L’operació, que s’ha desenvolupat en diferents punts de l’Estat espanyol i el Marroc i en la qual també s’ha detingut a altres nou persones, ha començat a les 05.30 hores de la matinada i ha conclòs pocs minuts després de les 09.00 hores.

Serralta ha apuntat que el registre de l’habitatge de la detinguda, en el qual han intervingut un total de 40 efectius de la Policia Nacional -inclòs un helicòpter-, ha sigut “bastant ràpid”. Així, els cossos de seguretat s’han retirat del lloc després de la detenció de la jove.

Així mateix, l’alcalde de Xeraco, que ha assegurat haver-se posat en contacte amb el Comissari Cap de Gandia, ha destacat el “molt alt nivell” de l’operació duta a terme pels agents i coordinada pel titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5 i la Fiscalia de l’Audiència Nacional. En aquest sentit, el primer edil d’aquesta localitat de la Safor ha destacat l’operació ha generat “revol” i “intranquil·litat” entre els més de 5.900 habitants de Xeraco, a qui ha transmès “tranquil·litat” i “confiança” en els cossos de seguretat de l’Estat.

La detenció d’aquesta jove a Xeraco’, “d’uns 20 anys”, no és la primera que es produeix al PV, ja que el passat 5 de setembre una jove que residia a Gandia també va ser detinguda per la seua presumpta relació amb activitats del terrorisme gihadista.

Grup especialitzat en la capació de dones

El grup gihadista desarticulat aquest diumenge amb deu detinguts en una operació conjunta de la Policia Nacional i les autoritats del Marroc es dedicava a l’adoctrinament i la captació de persones per a enviar-los posteriorment als territoris sota control d’Estat Islàmic (també anomenat DAESH) a Síria i l’Iraq. Segons ha informat el Ministeri de l’Interior, aquest grup, especialment actiu, centrava les seues activitats principalment en la captació de dones.

Entre els deu detinguts, sis han sigut arrestats en la ciutat marroquina de Casablanca i quatre a L’Estat espanyol, concretament en les localitats de Badalona, Toledo i Xeraco. Entre els arrestats hi ha dues dones de nacionalitat marroquina i dos homes: un d’ells d’origen marroquí amb nacionalitat espanyola, i l’altre un musulmà convers de nacionalitat portuguesa.

Segons les recerques, el grup havia establit ja una sèrie de ramificacions en escala a L’Estat espanyoli el Marroc, creant connexions d’àmbit internacional que aconseguien el contacte amb terroristes situats en zones de combat. Açò els permetia disposar de dades en temps real de les circumstàncies que facilitaven o impedien els desplaçaments de voluntaris a engrossir les files de l’Estat Islàmic.

El procés de funcionament del grup desarticulat s’iniciava quan algun dels seus membres mostrava públicament el seu ple i absolut compromís amb l’organització terrorista DAESH, justificant les seues accions terroristes i acatant totalment el seu ideari, principalment en les xarxes socials.

Aïllaven els captats

A partir d’ací, la labor de captació de l’entramat es dirigia principalment a subjectes que interactuaven amb la xarxa, mostrant afinitat ideològica respecte als seus plantejaments, la qual cosa propiciava la connexió amb subjectes radicals, el procés dels quals de captació es veia accelerat. Posteriorment, la xarxa procedia a l’aïllament dels nous membres, sent autoritzades només les relacions entre els components del grup.

Una vegada seleccionats els candidats, i finalitzat el procés, es donaven les instruccions concretes per a perfeccionar el desplaçament a la zona de combat de destinació, en el moment i de la forma oportuna. La transmissió de l’ideari gihadista es realitzava en comunicacions amb un elevat grau de privadesa, cosa que aconseguien mitjançant l’ús de plataformes virtuals de comunicació, que servien de filtre de seguretat.

L’operació ha sigut duta a terme per agents de la Comissaria General d’Informació de la Policia Nacional i la DGST del Marroc, en coordinació amb les Brigades d’Informació de les Prefectures Superiors de Castella-la Manxa, Catalunya i València. Tots ells han estat coordinats a L’Estat espanyol pel titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5, José de la Mata i la Fiscalia de l’Audiència Nacional. L’operació continua oberta.

Comparteix

Icona de pantalla completa