Experts de la UV reclamen a la Generalitat un Pla d’acció territorial de l’horta 'urgent'

Un treball d’investigació liderat pel catedràtic de Geografia de la Universitat de València Joan Romero, reclama que el nou govern de la Generalitat Valenciana active “amb urgència” el Pla d’acció territorial de l’horta “amb criteris de governança i de consens social”. Les conclusions de l’estudi s’han publicat a ‘WIT Transactions on Ecology and The Environment’.
5 octubre 2015 01:00h
RedactaVeu / València
 
L’assaig sobre les hortes mediterrànies aborda la planificació i la gestió de l’agricultura periurbana i els seus paisatges culturals i subratlla “la irresponsabilitat de les administracions involucrades” en la preservació d’aquests territoris, “atesa l’absència d’una planificació i gestió a escala autonòmica i local, la negligència pel fet de no crear mecanismes de coordinació a nivell metropolità, com també la reducció d’activitat agrícola i la inexistència d’una cultura territorial”, expliquen Joan Romero i Carme Melo, de la Hankuk University of Foreign Studies de Corea del Sud en el text que va ser presentat a la VII Conferència Internacional Sustainable Development and Planning, celebrada el maig passat a Istanbul.
 
El futur de l’horta és “incert”, segons aquests estudiosos, “per la confluència de diversos processos com ara la reducció de terra cultivada, la contaminació, els plans d’infraestructures, l’urbanisme dispers, la pèrdua de rendibilitat, la baixa renovació generacional d’agricultors i l’abandonament del patrimoni cultural”.
 
Per aquests motius, l’article proposa diverses recomanacions a fi de revertir el procés de decadència que pateixen les hortes periurbanes. Joan Romero estima que, en primer lloc, és “urgent que el sector públic s’hi implique mitjançant polítiques efectives, coherents i sostenibles, com també propiciant una planificació a escala metropolitana, la qual cosa requereix la recuperació en l’arena política i el desenvolupament del Pla d’acció territorial de l’horta -actualment paralitzat des del Govern valencià- en l’àmbit autonòmic i amb el suport dels municipis afectats”.
 
Revifar la idea "d’agricultura multifuncional"
 
El professor Joan Romero adverteix que “la protecció de les hortes periurbanes també requereix incrementar la informació al públic, una nova concepció del territori, de l’aigua i del paisatge, juntament amb una consciència ciutadana major”. I és en aquest context quan “la idea d’una agricultura multifuncional esdevé rellevant”.
 
A més a més, el futur de les hortes, en opinió de Melo i Romero, “també depèn d’una visió àmplia i forta de la societat civil, la qual puga veure en aquests espais genuïns part de la seua història col·lectiva i alhora ser capaços de mirar cap al passat i vers el futur amb respecte i sensibilitat, tot sent responsables del paisatge i el territori, i entenent que els humans no som el centre de la natura”.


 
next