Diari La Veu del País Valencià
Ximo Puig: ‘Espere que no hi haja fractura en Compromís i que no afecte el Govern’

Toni Martínez / Madrid.

“L’Espanya actual és una Espanya desigual. Un valencià rep menys diners que un madrileny, un català o un basc. Una situació que també es repeteix amb les inversions de l’estat”. Amb aquestes paraules va denunciar el president de la Generalitat Ximo Puig la situació al País Valencià al ‘Desayuno Informativo’ organitzat per Europa Press a Madrid.

Puig va lligar aquesta situació de “comunitat econòmicament quebrada” amb el model territorial. “Es necessari cosir amb nous fils flexibles i resistents i reordenar el nostre territori”, indicà al parlar del que va anomenar com a “conflicte català”. En aquest sentit va tornar a proposar “una solució federal, que ja ha sigut avalada per altres països amb consens, diàleg i lleialtat”. “La Comunitat Valenciana pot i vol ser pont entre Catalunya i Espanya”, apostà.

La seua gran proposta del desdejuni fou la del nou model de finançament. Una proposta que s’articularia en tres trams: un primer on es garantisca el mateix nivell de serveis bàsics fonamentals per a tots els territoris; un segon per a la suficiència competencial en aspectes com medi ambient i un últim tram autonòmic perquè cada comunitat autònoma decidisca els seus nivells impositius i on els governs “es retracten amb els seus ciutadans”. També va proposar una “reestructuració del deute”, sense donar més explicacions.

El president de la Generalitat estigué acompanyat de la plana major del PSOE, a excepció del seu líder Pedro Sánchez, qui va estar representat pel portaveu del partit al Congrés, Antonio Hernando. Sí acudiren altres pesos pesats del partit com l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero o l’exministre Jordi Sevilla i també els valencians Carmen Alborch, José Luis Ábalos, Jesús Ros o Carmen Montón, entre d’altres companys de partit. Joan Lerma i Ciprià Ciscar arribaren junts. A l’apartat empresarial destacava el president de Bankia José Ignacio Goirigolzarri.

En absència de Pedro Sánchez, el líder dels socialistes valencians va llançar un xicotet avís al candidat del PSOE. Tot i que va reconèixer que era el candidat, va anunciar que hauria de ser “referendat” per les urnes i que tot podria ser “revisable”.

Ximo Puig va centrar les seues paraules en criticar la tasca política de Mariano Rajoy i en “l’herència rebuda” al País Valencià. “I això que som moderats”, avisà amb ironia, “perquè sinó…”. I posà un exemple: “estem dotze punts per sota de la mitjana de la renta per càpita, aportem”.

Sobre les solucions va explicar que el seu govern renuncia “a mirar al passat, només ho farem per no tornar a repetir els errors” i per “passar d’un model productiu del ‘jo t’ho faig més barat’ al ‘jo t’ho faig millor’, amb més disseny, més innovació i millor servei”. Puig no parlà de la corrupció “per prudència i per estar farts” i perquè vol “canviar la nostra imatge”.

La reunió on es convocà desenes de persones, la majoria homes amb vestit i corbata, va servir també perquè alguns empresaris preguntaren per ‘lo seu’. És el cas de l’empresa de serveis sanitaris Sanitas que li qüestionà sobre la possible reversió de la privatització d’hospitals. En eixe sentit Puig va ser molt poc concret a l’assegurar que “el nostre objectiu es saber què ha passat i quines mesures s’han d’adoptar”. De totes formes va avisar: “que tot el mon estiga tranquil, sóc un socialista moderat”, una confessió que va provocar rialles entre el públic.

Situació de Compromís

A preguntes de La Veu del País Valencià sobre la situació política de Compromís, el President va ser molt més clar: “Espere que no hi haja fractura en Compromís i que no afecte el Govern, que pensen en l’interès general de la Comunitat Valenciana, i que hi haja la tranquil·litat, estabilitat i el bon Govern que no ha hagut als últims anys”. “Estic còmode amb el pacte [del Botànic]”, va concloure.

Quan s’acabà el desdejuni, les mirades dels assistents deixaren de banda Puig i es centraren en la política estatal. Goirigolzarri isquè dels primers sense fer declaracions i el President es quedava dins de la sala fent “corrillo” amb els seus mentre fora Zapatero, Hernando i els representants de la política que es fa a Madrid contestaven a preguntes sobre les llistes. Ell no avançà res sobre la seua, només una possible pista: la candidata per València serà dona.

Comparteix

Icona de pantalla completa