Diari La Veu del País Valencià
Per l’obertura de les fosses de la Guerra Civil

RedactaVeu / València.

Vint-i-set entitats estatals i internacionals, pertanyents a l’àmbit de la Memòria Històrica, demanen als partits polítics que es presenten a les pròximes eleccions estatals, de desembre de 2015, que incloguen en els seus programes electorals les següents reivindicacions:

1.- Senyalització urgent de totes les fosses de la guerra civil i del període franquista.

2.- Obertura immediata de totes les fosses i presa de mostra d’ADN perquè els milers de ciutadans i ciutadanes que cerquen els seus familiars tinguen la possibilitat de recuperar les seues restes.

3.- Que siga amb càrrec als pressupostos generals de l’Estat.

4.- Els Ajuntaments han de col·laborar tot el possible amb la Memòria Històrica aportant tota la informació disponible sobre nombres de parcel·la i polígon, de propietaris, de permisos sobre excavacions en el seu municipi, d’expropiacions temporals de parcel·les en cas de negatives dels propietaris o bé, per no trobar-los, i posar a la disposició d’associacions, historiadors/as i investigadors/as tots els arxius històrics, en definitiva, tot el material i recursos humans per a aquesta fi.

5.- Les associacions de Memòria Històrica demanen exercir un paper de col·laboració i de control.

Asseguren que no podem oblidar que l’estat espanyol “és el segon país del món, després de Cambodja, amb més fosses sense obrir. Després de tants anys, de tant de dolor provocat per una guerra civil cruel, injusta i innecessària, ens queda la vergonya de les milers de fosses sense obrir. Conciutadans nostres jauen en cunetes, erms i altres llocs. Creiem que és un acte de Justícia, de Reparació i Reconciliació inajornable: dignificar les víctimes.

En aquests moments, una representació d’entitats (PDF), està iniciant una ronda d’entrevistes amb els partits polítics amb representació parlamentària.

Comparteix

Icona de pantalla completa