Ix a la venda ‘La nació dels valencians’ de Joan Francesc Mira

La nació dels valencians, el darrer llibre de Joan Francesc Mira és “una reflexió actualitzada sobre la nació dels valencians en un moment de cruïlla”
5 octubre 2015 01:00h
RedactaVeu / València.

Aquest dijous dia 7 els prestatges de les llibreries acolliran el darrer llibre de l’antropòleg i escriptor Joan Francesc Mira, La nació dels valencians és “una reflexió actualitzada sobre la nació dels valencians en un moment de cruïlla”.

L’any 1997 apareixia l’assaig Sobre la nació dels valencians, ara “l’evolució personal i social han dut l’eminent antropòleg i escriptor a revisar-lo i a publicar-lo de nou, en un moment en què la societat valenciana està bregant per decidir el seu futur”.

L’autor explica que “hi ha països on la identitat nacional, el sentit de la història, el nom, els símbols, la llengua i l’espai polític no estan en discussió. Però també n’hi ha de definició confusa, de nom incert i de destí abocat perillosament a una probable desintegració. Aquest pot ser el cas valencià, un país on la reflexió —i l’acord— sobre el «ser» i el «no ser» no és un luxe acadèmic, sinó una condició necessària per existir com a col·lectivitat, com a poble responsable del seu propi futur entre els altres pobles. Joan F. Mira va publicar la primera versió d’aquest assaig el 1997, amb el títol de Sobre la nació dels valencians. Tot i que no va complaure unànimement, va esdevenir un text de referència del valencianisme nacional per la seua perspicàcia i sentit de la realitat”.

Joan F. Mira (València, 1939), escriptor, antropòleg, hel·lenista i agitador cultural és actualment un dels referents centrals de les lletres catalanes. A més d’una extensa producció assagística, és autor de Borja papa i d’una trilogia fonamental, iniciada amb Els treballs perduts (1989) —al voltant del mite d’Hèrcules—, continuada amb Purgatori (2003) —sobre la part central de la Comèdia de Dante— i tancada amb El professor d’història (2008), a partir del mite de Faust. Ha excel·lit en la traducció de grans clàssics, com la Divina Comèdia de Dante Alighieri, els Evangelis i l’Odissea d’Homer. El 2013 va publicar unes memòries d’infantesa titulades El tramvia groc. És Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.


Portada del llibre "La nació dels valencians". Joan Francesc Mira.
 
next