L’11 de gener jutjaran Cristina de Borbó, Iñaki Urdangarin i exalts càrrecs valencians

L'Audiència convoca per al pròxim 23 d'octubre una compareixença per a fixar la totalitat de sessions del judici
6 octubre 2015 01:00h
Europa press / Palma

La Secció Primera, mitjançant una diligència d'ordenació notificada aquest dimarts, ha assenyalat per al pròxim 23 d'octubre, a les 10.00 hores, la celebració d'una compareixença en la qual hauran d'estar presents els fiscals anticorrupció així com els nombrosos advocats personats en la causa a fi de fixar la totalitat de sessions de la vista oral i el seu desenvolupament. El judici preveu allargar-se durant diversos mesos. El tribunal que enjudiciarà la causa estarà format pel seu president, Juan Pedro Yllanes, Eleonor Moyà, i la magistrada designada ponent i qui serà l'encarregada de redactar la sentència, Samantha Romero.

A més dels processaments, seran interpel·lats centenars de testimonis, entre els quals es troben l’exvicepresident del Govern Rodrigo Rato, l'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps, l’exalcaldessa de València, Rita Barberá, i l'eurodiputat del PP, Esteban González Pons.

Els interrogatoris estaran centrats principalment en com operaven les empreses que conformaven l'entramat de desviament de fons públics pel qual Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres s'haurien apoderat de fins a 6,2 milions del País Valencià, Balears i Madrid.

Pel que fa a la trama Aizoon, de la qual són copropietaris Cristina de Borbó i Urdangarin, el tribunal aprofundirà en com es va dur a terme la seua constitució i quin va ser el paper que va exercir Cristina de Borbó al capdavant de l'empresa, presumpta tapadora de la qual es va servir Urdangarin per a desviar fons públics i defraudar fins a un total de 337.138 euros en les quotes de l'IRPF corresponents als anys 2007 i 2008.

El llistat d’acusats, entre els quals figuren exalts càrrecs valencians

Cristina de Borbó i Urdangarin també seran jutjats, en relació amb el paper de l’Institut Nóos, l’exsoci Diego Torres, la seua dona, Ana María Tejeiro, l’excomptable de l'Institut Nóos Marco Antonio Tejeiro, l’exassessor jurídic Miguel Tejeiro, i l'advocat que hauria ajudat a ordir una xarxa d'evasió fiscal a nivell internacional, Salvador Trinxet.

En l'àmbit balear, s'asseuran en la banqueta l'expresident del Govern Jaume Matas, l’exdirector general d'Esports José Luis 'Pepote' Ballester, l’exgerent de la Fundació Illesport Gonzalo Bernal, l’exassessor jurídic de l'Institut Balear de Turisme (Ibatur) Miquel Àngel Bonet, i l’exgerent d'aquesta entitat Juan Carlos Alia.
Entre els exalts càrrecs del País Valencià que seran jutjats es troba Alfonso Grau, l’exsecretari autonòmic d'Esdeveniments de la Generalitat Valenciana Luis Lobón, l’exdirector general de la Ciutat de les Arts i les Ciències (Cacsa) Jorge Vela, l’exdirectora de gestió Elisa Maldonado, i el també exdirector general José Manuel Aguilar. També es troba en la llista l'exconsellera delegada de Madrid 16 Mercedes Coghen.

Peticions de presó

La Fiscalia Anticorrupció sol·licita més de cent anys de presó per a 14 dels acusats del cas Nóos, però, 19 anys i mig per a Urdangarin i 16 i mig per a Torres. Pel que fa a Cristina de Borbó, el fiscal Pedro Horrach no considera que existisquen indicis delictius sobre ella, si bé la considera responsable civil a títol lucratiu per haver-se beneficiat de 587.413 euros en haver obtingut, a través d’Aizoon, un aprofitament il·lícit dels fons suposadament defraudats per Urdangarin.

Per la seua banda, Manos Limpias és l'única de les acusacions que sol·licita, a nivell penal, la condemna de Cristina de Borbó, en reclamar per a ella huit anys de presó com a cooperadora necessària de dos delictes fiscals. El sindicat sosté que “al seu paper va ser imprescindible perquè el seu marit poguera defraudar Hisenda.

La defensa de Torres proposa que declaren en el judici prop de 700 testimonis, entre els quals es troba tota la família reial espanyola. No obstant això, serà l'Audiència l'òrgan encarregat de decidir si accepta que compareguen tots ells, amb la declaració dels quals Torres vol acreditar que la Casa Reial estava al corrent de les activitats desplegades per l'Institut Nóos.


 
next