Diari La Veu del País Valencià
Ofrena cívica unitària al rei Jaume I el 750 aniversari de la seua entrada a Elx
RedactaVeu / Elx

Enguany, El Tempir torna a impulsar per cinqué any consecutiu una ofrena cívica al rei Jaume I “per tal que esdevinga una cita anual que servisca per reivindicar el nostre passat històric i la valencianitat d’Elx i del sud amb projecció de futur”, segons ha anunciat l’entitat.

Així, si el 9 d’octubre és la Diada del País Valencià, en record de l’entrada del rei Jaume I a la ciutat de València el 1238, any de naixença del nostre poble, “ara bé, la tradició local també ha volgut que n’Arnau de Gurb, bisbe de Barcelona, escriguera el Misteri d’Elx a la Calaforra mentre l’Alt Rei En Jaume se n’anava a seguir la guerra per Oriola”, apunta El Tempir en el comunicat per a acte seguit, puntualitzar: “Sabem que tot això no és cert però entra dins la mitologia. A més, la tradició local també relaciona el rei amb una regulació protectora del palmerar, la primera. I cal recordar que a Elx hi ha una plaça Jaume I, com un hort de palmeres (parc) amb una escultura dedicat a aquest rei, que també el podem trobar a l’Hort del Cura”.

Siga com siga, els elxans i la gent del sud “vinculem la nostra valencianitat a aquest rei, tot i que siguem ‘oficialment’ valencians més tardanament, incorporats al Regne de València pel Tractat d’Elx de 1305”, expliquen.

750 anys de l’entrada de Jaume I a Elx

Amb tot, enguany, les entitats convocants consideren que enguany “és un any molt especial” perquè es compleixen 750 anys de l’entrada del rei Jaume I a Elx, “fet històric que tindrem ben present i que no volem que es convertisca en una simple efemèride”.

Per tot això, la Plataforma per l’Ús Oficial del Valencià a Elx -formada per El Tempir, l’Institut d’Estudis Comarcals del Baix Vinalopó, el Casal Jaume I, Xiquets d’Elx i Joves d’Elx– convida a assistir a la V Ofrena cívica que es farà a l’hort del Carme al rei Jaume I el pròxim 9 d’octubre, a les 11.00 h.

“Desitgem que hi haja tanta gent com hi puga anar i, a més, que ens acompanyeu amb la samarreta “#esElx”, “#AElxenvalencià” i “M’agrada el valencià”. Reivindicarem la nostra valencianitat, la defensa de la nostra llengua, la millora de la qualitat democràtica i del benestar social per a tots els nostres conciutadans del sud i de la resta del país, el reclam d’un finançament just i la solidaritat amb els refugiats sirians”, conclou la nota de la convocatòria d’El Tempir, que “sempre ha treballat per potenciar aquelles figures que, per damunt de la ideologia particular de cadascú, permeta unir totes les persones amb sensibilitat per la nostra llengua i cultura”.

Comparteix

Icona de pantalla completa