Empresaris, sindicats i universitats signen amb la Generalitat 'Per un finançament just'

El text remarca que els valencians estan "massa temps maltractats" i assenyala que el consens social i polític dóna força moral per acabar amb "la indiferència"
7 octubre 2015 01:00h
Ximo Puig (segon per la dreta) i Enric Morera (quart per l'esquerra) al costat d'empresaris, rectors i representants de sindicats moments abans de l'acte de signatura del Manifest.
ACN / València

"Contra el victimisme insubstancial i l'autosatisfacció irresponsable ara toca dir prou. Cal posar fi a la indiferència del govern d'Espanya cap al poble valencià", remarca el text signat aquest dimecres.

El manifest va en la línia de la resolució de consens que van aprovar tots els grups parlamentaris aquest dimarts a les Corts Valencianes. En ella s'exigeix igualment "una reforma immediata" del finançament autonòmic amb efectes a 1 de gener del 2014 que possibilite finançar els serveis públics. Així mateix, el text assenyala que cal un reconeixement dels dèficits de finançament acumulat, xifrat en almenys 12.433 milions del 2002 al 2013, així com la definició i l'establiment d'un mecanisme de compensació.

El text continua indicant que les inversions han de ser equiparables al pes poblacional del País Valencià en el conjunt de l'Estat, un 11%, i lamenta que mai no han passat del 6-7%.

El conseller valencià d'Hisenda, Vicent Soler, ha estat l'encarregat de llegir el text. Durant la presentació ha remarcat l'acord social manifestant que "hem estat capaços de dir amb una sola veu, que ja n'hi ha prou que el govern central negue i escatime el finançament que per dret constitucional correspon als valencians i valencianes".

Soler ha afegit que els valencians no volen continuar ser tractats "com a ciutadans de segona" i ha exigit les mateixes oportunitats en les prestacions bàsiques en sanitat, educació i serveis socials, així com per establir "polítiques fermes per al canvi de model que volem". En la seua opinió "aquest acte marca un abans i un després d'un sistema de finançament denigrant".

El manifest ha estat signat pel president de la Confederació d'Organitzacions Empresarials valencianes, José Vicente González, així com pels secretaris generals d'UGT al País Valencià, Gonzalo Pino, i de CC.OO, Paco Molina, a més dels rectors de les cinc universitats públiques. En les seues intervencions han remarcat la necessitat d'un millor finançament per millorar els serveis i per estendre aquesta reivindicació a la societat valenciana.
 

 
Puig proposa una comissió de seguiment de l'acord

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha clos l'acte manifestant que després de l'acord cal "convèncer tot Espanya que això no és només un problema identitari o de victimisme" sinó "de justícia i de compliment de la LOFCA".

El cap del Consell ha reconegut que aconseguir un millor finançament "no serà fàcil" però que cal "trencar moltes inèrcies" i "mantenir aquesta unitat en el temps". Puig ha afegit que després de les eleccions del 20 de desembre s'ha de mantenir "la mateixa voluntat de reivindicació".

El president valencià ha proposat fer una comissió de seguiment perquè el govern valencià reta comptes als signants i a les Corts Valencianes sobre l'avançament de les negociacions, perquè "un acord no es fa per signar-se sinó per intentar que s'arribe a l'objectiu", ha dit.

El president Ximo Puig (segon per la dreta) i el president de les Corts, Enric Morera (quart per l'esquerra) al costat d'empresaris, rectors i representants de sindicats moments abans de l'acte de signatura del Manifest per un Finançament Just.
 
next