El 'màxim nombre de places' per dirigir els organismes culturals amb un 'concurs obert'

Marzà preveu una "transició amb naturalitat" en el Consorci de Museus, mentre s’estudia habilitar una línia pressupostària per al Sant Pius V, reconeix que està "sobre la taula"
7 octubre 2015 01:00h
Europa press / Castelló

Es tracta de la primera visita que realitza Marzà com a conseller a un espai del Consorci de Museus, per la qual cosa ha aprofitat per a destacar la tasca realitzada per l'organisme.

Preguntat pels mitjans si té "un pla" per a aquesta entitat museística, el conseller ha recordat que la setmana que ve, el dia 14, està prevista la presentació del Manual de Bones Pràctiques Culturals i Codi Ètic, "que ha de ser el principal element que permeta determinar les direccions dels principals espais que aquests gestionen des de la Conselleria i, a partir d'ací, incidir en una nova línia que donarà suport al Pla Estratègic de la cultura".

Sobre la seua opinió sobre l'estructura del Consorci, el conseller ha assenyalat que en el seu departament estan "mirant les diferents institucions". "I ens agraden coses concretes que s'han fet i ací agraïm a Felipe Garín (actual gerent) el que ha fet i que estiga comandant aquest moment de transició".

"Estem reformulant-ho tot, però no volíem entrar com si tot s'haguera fet malament o estiguera per refer, estem analitzant el que pensem que ha funcionat i el que és manifestament millorable perquè, des d'un model participatiu, es puga reformular la indústria cultural valenciana", ha agregat.

En aquest context, Marzà ha comentat que la seua intenció és que isquen a concurs obert el màxim nombre de places de direcció d'organismes culturals "que legalment siga possible" i "eixiran a mesura que els mecanismes legals ho permeten perquè tot es faça bé i no hi haja una ruptura a nivell de programació". La voluntat, ha insistit, és que "se seguisca treballant amb normalitat mentre caminem cap a eixe model transformador perquè no es pot trencar tot i deixar en’ stand by’ el treball fet fins ara".

"Càrrec a la disposició de la Conselleria"

Per la seua banda, Felipe Garín ha recalcat que el seu càrrec està "a la disposició de la Conselleria i del consell general del Consorci". "M'imagine que, en el seu moment, hi haurà una transició serena, quan convinga, i hi haja un concurs públic; després vindrà un successor i espere donar el testimoni com me l’han donat a mi uns altres en la meua vida professional".

A més, ha ressaltat que, "lògicament, les exposicions no es compren en El Corte Inglés", per la qual cosa les tres quartes parts de la programació de 2016 està decidida i aprovada per la comissió científica, encara que queden alguns espais lliures. Entre les propostes ha destacat dues exposicions "importants" en col·laboració amb la Caixa.

Respecte al pressupost del Consorci per al pròxim any, Vicent Marzà ha apuntat que encara s'està en una "fase inicial" de la seua preparació, mentre que Garín ha postil·lat que “fem el que podem i sense endeutar-nos; tancarem l'any amb zero deute, la qual cosa no és poc mèrit".

D'altra banda, al conseller de Cultura se li ha plantejat si està valorant la possibilitat que la Generalitat habilite una línia pressupostària pròpia per al Museu de Belles arts Sant Pius V de València, que és de gestió autonòmica però titularitat estatal. "És una proposta que està damunt de la taula i seguirem estudiant-la; estem en un moment inicial dels pressupostos, veient què cal prioritzar i, evidentment, totes les propostes que es facen es tindran en compte per a millorar l'acció política".

Finalment, el conseller ha mostrat la seua "satisfacció" per la resposta ciutadana a la decisió d'obrir els palaus amb valor històric i la programació entorn del 9 d'Octubre, que, al seu entendre, demostra que "feia falta obrir el nostre patrimoni". També ha celebrat l'acord sobre finançament autonòmic just aconseguit entre els grups polítics en les Corts Valencianes perquè és un tema "que afecta a tot, també a la cultura, ja que si rebérem més diners podríem invertir més".


 
next