Diari La Veu del País Valencià
Raimon i l’Associació de Víctimes del Metro, Altes Distincions de la Generalitat
ACN / València

L’Alta Distinció serà atorgada aquest divendres en el marc dels actes institucionals de la diada del 9 d’octubre. En relació amb Raimon, es tracta del primer reconeixement institucional al cantant de Xàtiva (la Costera), que ha estat reconegut per les universitats valencianes i per associacions però mai ho havia estat per la Generalitat. La distinció coincideix en un any en què Raimon també serà nomenat ‘fill predilecte’ de Xàtiva, el pròxim novembre, i actuarà al Gran Teatre de la ciutat.

Sobre ell, la Generalitat Valenciana remarca que “va renovar la consciència col·lectiva del poble valencià” amb cançons com Al Vent o Diguem No, “ràpidament convertides en himnes generacionals” per a aquelles persones “que sentien que venien d’una lluita sorda i constant… d’un silenci antic i molt llarg”.

Així mateix, sobre l’AVM3J el Consell reconeix “la seua enteresa en no resignar-s’hi al dolor del silenci, afegit al de la pèrdua”. El Govern valencià vol retre homenatge a l’AVM3J “després de 9 anys sense respostes” i perquè “no han deixat de fer valdre la seua veu i presència perquè les víctimes recuperaren el respecte de les institucions”.

Al costat d’ells, el govern valencià distingeix a títol pòstum l’escriptor Rafael Chirbes i el col·leccionista d’art i mecenes Jesús Martínez Guerricabeitia.

El Consell ha acordat concedir el Premi Ambaixador de la Comunitat Valenciana a José Ricardo Morales Malva, Brigadista Internacional “pel seu prestigi intel·lectual i per representar al costat d’altres exiliats espanyols el moviment cultural fora d’Espanya”.

El director teatral José Maria Morera ha estat distingit amb l’Alta Distinció al Mèrit Cultural, mentre que la del Mèrit Científic ha estat per a Ángela Nieto, professora del CSIC i directora de la Unitat de Neurobiologia del Departament de l’Institut de Neurociències d’Alacant.

La Medalla d’Or al mèrit esportiu a títol pòstum a Bernat Martínez, que va morir en un accident al circuit de Laguna Seca el 19 de juliol de 2015. Així mateix, la medalla d’or al mèrit esportiu ha estat per a Bernardino Ruiz, pioner del ciclisme, que va començar a participar en carreres locals als setze anys i va córrer com professional des de 1945 fins a 1958.

La jugadora de bàsquet Anna Montañana Gimeno, l’atleta Concha i el jugador de pilota valenciana Julio Palao Lozano, també han estat distingits.

La Federació d’Esports Adaptats de la Comunitat Valenciana ha rebut la placa de la Generalitat al Mèrit Esportiu al costat del Burjassot C.F, club centenari de futbol fundat el 1913.

Declaració BIC de la Processó Cívica

El Ple del Consell ha iniciat aquest dijous l’expedient de declaració com a Bé d’Interès Cultural (BIC) Immaterial de la Processó Cívica del 9 d’Octubre a València, que commemora l’entrada a la ciutat el 1238, per part de les tropes del rei Jaume I.

La Processó Cívica se celebra a partir de les 12 hores del migdia. Després del solemne descens, la Reial Senyera de València, que durant tot l’any es conserva al Museu de l’Arxiu Històric de València, és escortada per les entitats cíviques valencianes i les autoritats locals durant el recorregut dels principals carrers del centre de València fins arribar a la plaça d’Alfons el Magnànim, on es ret homenatge a la figura del rei Jaume I, fundador del Regne de València. Des d’allà torna a la plaça de l’Ajuntament, on la Reial Senyera és hissada perquè torne a ser custodiada en les dependències de l’Arxiu Històric Municipal.

Comparteix

Icona de pantalla completa