Diari La Veu del País Valencià
Alarma als cítrics del País Valencià pel Greening
RedactaVeu / València

“La situació obliga a prendre totes les mesures de protecció possibles i ve a corroborar les denúncies que reiteradament es fan des de La Unió sobre la fragilitat dels controls fitosanitaris en la Unió Europea i exigeix de forma urgent mesures per a controlar rigorosament els intercanvis de material vegetal a fi d’evitar la transmissió d’aquesta malaltia i altres. En aquest sentit, la variant asiàtica del HLB ha provocat ja enormes pèrdues econòmiques en la citricultura brasilera i en l’estat nord-americà de Florida”, adverteix la Unió de Llauradors i Ramaders del PV.

Mesures de protecció davant la catàstrofe que suposaria

Per això, sol·licita a la Conselleria d’Agricultura que prenga totes les mesures de protecció possibles perquè, alerta, seria “una autèntica catàstrofe la seua introducció en els camps de cítrics de la nostra comunitat autònoma ja que suposaria la mort de l’arbrat”.

En aquest sentit aquest passat divendres va enviar un escrit a la Conselleria d’Agricultura en el qual sol·licita un increment important en les partides de sanitat vegetal dels pressupostos del pròxim any, bastant retallades en els pressupostos dels darrers exercicis. Ara que s’estan elaborant els projectes de pressupostos per a l’any 2016 és bon moment per a augmentar personal i mitjans en tot allò relacionat amb la sanitat vegetal.

També sol·licita intensificar els controls sobre el moviment de material vegetal realitzat pels vivers del PV, tant de cítrics com d’ornamentals. Una de les mesures que plantejava la Xunta de Galícia era “intentar trobar vies de finançament per a protegir els vivers de cítrics baix coberta, la qual cosa donaria garantia davant una eventual dispersió de la plaga a altres zones de la UE”. A Argentina, on ja tenen el vector i possiblement la malaltia, tenen protegits els vivers sota malla en quarantena.

Danys produïts per l’HLB

Els danys que provoca l’HLB en els cítrics són variats. D’una banda, en el revés de les fulles joves es formen unes agalles obertes on es desenvolupen les nimfes, apareixent com a conseqüència deformacions en forma de berruga en el feix. Açò ocasiona una distorsió dels brots i les fulles, que adquireixen un aspecte arrissat i en ocasions clorosis de les fulles joves. D’altra banda les llavors es tornen marrons i poden no desenvolupar-se totalment.

Encara que poguera semblar una plaga menor, des del punt de vista fitosanitari té una gran incidència ja que la ‘psila’ africana pot ser vector de transmissió de la malaltia coneguda com “huanglongbing” o enverdiment dels cítrics provocada per diversos bacteris del gènere Candidatus Liberibacter. Aquesta patologia és la més destructiva de les que poden afectar aquest tipus de cultiu, causant debilitament i mort dels arbres en pocs anys.

Comparteix

Icona de pantalla completa