Puig: 'S'ha acabat el temps de les falses ofrenes a Espanya'

El President ha afegit que “passe el que passe en les pròximes eleccions generals la Generalitat serà lleial a la seua paraula"
9 octubre 2015 01:00h
Europa press/ RedactaVeu / València.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha advertit aquest divendres que "el temps de les falses ofrenes s'ha acabat" i ha reclamat als valencians "mantenir la unitat respecte a la reivindicació d'una millora del sistema de finançament autonòmic”, sumant al pacte "a tots i cadascun dels valencians". El cap del Consell ha assegurat que "passe el que passe" en les pròximes eleccions estatals la Generalitat serà "lleial a la seua paraula".

Puig s'ha expressat en aquests termes en l'acte institucional celebrat en el Palau de la Generalitat amb motiu de la festivitat del 9 d'Octubre, Diada del País Valencià, el primer des que és president, i en el qual ha destacat que l'actual és "un temps d’incerteses personals, institucionals i socials".

Durant la seua intervenció en el dia gran dels valencians, el president ha assegurat que el Consell "mai es desviarà del seu principal objectiu que és superar les desigualtats, recuperar el sentit de la política i reconnectar la Generalitat amb el poble valencià". "No oblidarem mai d'on venim, com no oblidem les víctima de l'accident del metro de València" distingides amb l'Alta Distinció de la Generalitat.

Ximo Puig també ha fet referència en el seu discurs a la crisi de refugiats i ha destacat que "ningú pot prohibir la solidaritat". També ha recordat que "abans vam ser nosaltres els refugiats, vam ser els valencians els que vam haver de marxar de la nostra terra". "La seua falta de respostes, la seua veu ferida sense descans cada dia 3 en la Plaça de la Mare de Déu, la seua dignitat han sigut un clam per a tota la societat", ha ressaltat.
 
El cap del Consell ha centrat bona part del seu discurs en la necessària reforma del model de finançament autonòmic, després de l'acord aconseguit per unanimitat a les Corts i amb representants de la societat civil per a reclamar al Govern estatal que canvie el model, destine més inversions al País Valencià i compense allò conegut com a 'deute històric'.
 

"No podem exercir els mateixos drets que la resta d'espanyols i espanyoles com a conseqüència d'un finançament injust i discriminatòori resultat d'un model desigual, amb ciutadans de primera o de segona, segons el seu lloc de residència", ha denunciat Puig, qui ha afegit que “aquesta situació no és determinisme històric que condemna per sempre els valencians". En aquest sentit, ha reclamat: "No volem ser més que ningú, però no acceptem que se'ns tracte com si no fórem ningú".

El president de la Generalitat considera que aconseguir un millor finançament "no serà fàcil" i caldrà "trencar tòpics i la inèrcia de molts anys". A més, "caldrà fer pedagogia. Caldrà tenir la sang freda, coratge i tota la intel·ligència", ha ressaltat, i ha incidit en la necessitat de “mantenir la unitat", perquè ha advertit que "sense autonomia financera, no hi ha autonomia política".

"És necessari que de Vinaròs al Pilar de la Foradada, des de la plana de Requena-Utiel fins a l'Horta, des del Racó de Ademús al Cap de la Nau s'escolte una veu clara que, per sobre de partidismes i localismes, cante una partitura d'exigència, corresponsabilitat i cohesió", ha reivindicat.

"Orgullosos de la nostra cultura i llengua"

En opinió del cap del Consell, "la Comunitat Valenciana superarà tots els esdeveniment si recuperem l'esperit de l'esport, la cultura del treball i cadascú aporta el seu talent al bé comú". En aquest sentit, considera que l'autonomia valenciana "té futur si som capaços de superar les nostres seculars disputes internes" i "és viable si ens sentim orgullosos de la nostra cultura i de la nostra llengua".

Puig entén que "de la situació en la qual ens trobem tots no som responsables", però sí "de buscar l'eixida a aquesta situació". Sobre aquest tema, creu que els valencians "hem de tornar a creure en les nostres institucions" i que són "font de solucions i no de problemes".

Esment també per als refugiats

Ximo Puig també ha fet referència en el seu discurs a la crisi de refugiats i ha destacat que "abans vam ser nosaltres els refugiats; vam ser els valencians els que vam haver de marxar de la nostra terra". En aquest sentit, s'ha preguntat: "Com no podem ser terra d'acolliment si  tantes i tantes vegades hem demanat als altres que ens acolliren?", i ha subratllat que "ningú pot prohibir la solidaritat".

Per al president, "les dificultats socials existents no poden ser ni són obstacle, la crisi no és obstacle per a milers de valencians i valencianes que expressen la seua solidaritat i proclamen la Comunitat Valenciana terra d'acolliment per als xiquets, les dones i els homes que, fugint de la brutalitat d'un règim, la guerra, la mort i la destrucció, inicien un llarg pelegrinatge per a eixir del malson, cercant desesperadament a Europa un lloc on poder treballar i viure en pau i llibertat". Ximo Puig ha recordat l'humanista Joan Lluís Vives i a totes les famílies que van ser expulsades del Regne de València i de la resta de l’estat espanyol en 1492. També s'ha referit a la migració cap a Argentina, a l'exili i a "tots els fills de la nostra terra que van haver de deixar pares i germans per a guanyar-se el pa per a la seua família que no podien aconseguir en la seua casa".


 
Puig empra Raimon i Maximilià Thous per a encoratjar el futur

El president de la Generalitat Valenciana ha volgut concloure el seu discurs amb un vers del cantautor Raimon –a qui se li ha concedit l'Alta Distinció de la Generalitat--: "Cante les esperances i plore la poca fe". "Hui tenim motius per a creure en l'esperança d'un futur digne per al nostre poble i superar la poca fe d'aquells que, per comoditat o cansament, han perdut la il·lusió per la Comunitat Valenciana".

També ha pronunciat unes paraules de Maximilià Thous, autor de la lletra de l'Himne Regional, que ha sonat en finalitzar l'acte: "Valencians, en peu alcem-se, que nostra veu la llum salude d'un sol novell".


 
next