Diari La Veu del País Valencià
Compromís proposa facilitar la implantació de centres de malalts d’Alzheimer als municipis
RedactaVeu / València

La síndic adjunta i diputada en Corts per Compromís, Mònica Àlvaro, s’ha reunit aquesta setmana amb Emili Marmaneu, president de FEVAFA (Federació Valenciana d’Associacions de Familiars de persones amb Alzheimer), per analitzar quines són les principals prioritats en matèria legislativa que estan pendents per ajudar les families que pateixen l’Alzheimer.

Així, un dels principals reptes de la present legislatura és la de regular les unitats de respir als pobles de les comarques per a garantir que els i les malaltes d’Alzheimer tinguen al seu abast un lloc de tractament específic de la malaltia. Actualment són diverses les unitats d’aquest caire que es plantengen arreu de les comarques i caldria unificar criteris mitjançant un marc legal escaient. D’aquesta manera s’aconseguiria un major grau d’implicació de la societat en general, i dels municipis en particular, de cara a abordar la malaltia i de les necessitats concretes d’aquestos malalts.

Per altra banda, Marmaneu ha insistit en la necessitat d’elaborar un Pla autonòmic de l’Alzheimer, que compte amb un cens de malalts, que establisca les eines necessàries per a una prevenció de la malaltia, que a la llarga genera un retard en l’aparició de la mateixa i també a una major implicació socio-sanitaria que s’ha de veure reflectida en l’esmentat Pla.

Àlvaro ha manifestat “la prevenció i el coneixement de l’Alzheimer és clau per a garantir una millor atenció a les persones malaltes i a més, s’ha de potenciar la prevenció entre els agents socio-sanitaris. Això redundarà en una millor detecció de la malaltia en etapes primerenques d’aparició i sobretot en menors costos per a les administracions”.

Tant Àlvaro com Marmaneu han indicat que és vital escometre les dues línies d’actuació, la regulació de les unitats de respir així com el Pla Autonòmic de l’Alzheimer davant de les xifres que indiquen que aquesta malaltia va en augment en les comarques del nord i afecta majoritariament dones. És important frenar la seua aparació i buscar el benestar tant dels malats com de les persones de l’entorn dels malalts.

Comparteix

Icona de pantalla completa