Diari La Veu del País Valencià
Pensar la ciència i la medicina; el nou institut “López Piñero” de la UV

José Ramón Bertomeu / València.

L’Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero és un centre de la Universitat de València dedicat a la investigació i la divulgació entorn als estudis històrics i socials sobre la medicina, la tecnologia i la ciència. Compta amb programes propis de Màster i Doctorat en “Història de la ciència i la comunicació científica”.

També desenvolupa nombroses activitats de divulgació científica (exposicions, cicles de cinema, etc.) i seminaris d’investigació. El centre està situat en un palau restaurat del segle XVIII (Palau Cerveró) on també estan ubicades la Biblioteca historicomèdica, amb una extraordinària col·lecció de recursos bibliogràfics, i la col·lecció d’instruments cientificomèdica de la Universitat de València. Aquest edifici disposa de sales d’exposicions permanents i temporals.

Palau de Cerveró, seu de l’Institut d’Història de la Medicina i de la CIència “López Piñero”.

L’IHMC desenvolupa investigació al voltant dels estudis històrics i socials sobre la medicina, la tecnologia i la ciència. Els seus membres publiquen habitualment treballs acadèmics especialitzats, tant en forma de llibres com de revistes. També participen activament a congressos especialitats i organitzen jornades i conferències amb investigadors de tot el món. Per exemple, el darrer mes de setembre de 2015, l’IHMC va acollir unes jornades respecte a l’astronomia als règims dictatorials (“Astronomy and astronautics under dictatorial regimes”). Ha estat possible discutir així l’antiga tesi del sociòleg Robert K. Merton que, als anys quaranta del segle XX, encara recents els efectes del feixisme a Europa, afirmava que la ciència només es pot desenvolupar dins de societats democràtiques. El congrés ha permès també revisar les conseqüències de la Guerra Civil, la repressió posterior i la llarga Dictadura Franquista al camp de la ciència, temes que han format part de moltes de les activitats divulgatives i de recerca del nostre institut durant els últims anys. Per al mes d’abril de 2016 està prevista l’organització d’un congrés internacional d’història social, al que participaran centenars d’investigadors de diversos països europeus. Permetrà conèixer l’estat de la qüestió de molts temes referents a la història la medicina i la ciència, com les polítiques de salut pública, la regulació dels medicaments, la divulgació mèdica, el paper dels experts i els comitès internacionals, la circulació de coneixements, les tensions entre política, economia i ciència, etc. Gràcies a activitats com aquesta, el centre compta amb una xarxa de col·laboració molt ampla amb universitats i centres d’investigació del nostre entorn i d’altres països. Fomenta l’intercanvi de professorat i estudiants dins de programes d’investigació i dona suport a tot tipus d’ajudes i beques per al foment de la investigació dins de les àrees esmentades.

L’IHMC desenvolupa tot els anys cicles de seminaris d’investigació al voltant de la història de la ciència, de la medicina i de la tecnologia, on participen alguns dels més coneguts especialistes internacionals d’aquests temes. També hi ha cicles amb col·laboració amb altres institucions com ara l’Institut Francès de València o la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica. La conferència inaugural d’aquest any serà impartida el 15 d’octubre per la coneguda filòsofa de la ciència Bernadette Bensaude-Vincent (Universitat de París 1-Panthéon-Sorbonne) que parlarà del seu llibre Chemistry: The Impure Science que ha estat traduït recentment a la nostra llengua. Tots els dimecres del mes de novembre hi haurà un cicle especial dedicat als drets sobre la propietat intel·lectual en ciència i tecnologia, on participaran professors com Dominic Berry (University of Edinburgh), Stathis Arapostathis (National and Kapodistrian University of Athens)i Rafaela Domínguez (Universitat de València). El cicle es tancarà el 2 de desembre amb una taula rodona: “El coneixement en venda? Una visió transversal de la propietat intel·lectual a la ciència”. També al llarg del mes de novembre hi haurà un cicle (amb col·laboració amb l’Institut Francès) dedicat als verins i les relacions entre la ciència, la justícia i la llei, que comptarà amb una conferència del professor Olivier Leclerc conferència (Centre de Recherches crítiques sur le Droit, Université Jean Monnet, París). També hi haurà la projecció per primera vegada de la pel·lícula “L’affaire Lafarge” (1938), que descriu el més famós cas d’enverinament de la història.

Molts cicles de conferències de l’IHMC estan complementats amb altres activitats divulgatives com cicles de cinema i exposicions. Els cicles de cinema per aquesta tardor, com sempre amb la col·laboració de l’aula de cinema de la Universitat de València, inclouen temes com la medicina i ciència antigues, l’autoexperimentació científica, i els usos del sucre. Aquest darrer cicle forma part de les activitats de l’exposició principal de l’IMHC per aquesta tardor: “Stevia, la panacea dolça”. Permetrà recordar que aquesta planta producte, tan popular a l’actualitat com edulcorant, té una relació molt forta i desconeguda amb València. El nom ‘Stevia’ va ser encunyar l’il·lustrat valencià Antoni Josep Cavanilles, per recordar a Pere Jaume Esteve (c.1500-1556), professor de “herbes” a la Facultat de Medicina de l’Estudi General de València. L’exposició permetrà també debatre al voltant dels pros i contres dels edulcorants naturals i artificials en la dieta. També és habitual la presentació de llibres i revistes. Per exemple, en gener de 2016 es presentarà el volum col·lectiu “Ciència i medicina en la València foral”, de la revista Afers, dins del que han participat diversos investigadors de l’IHMC.

L’IHMC organitza programes de màster i doctorat relacionat amb la història i la comunicació de la ciència dins del que participen tres universitats: la Universitat de València, la Universitat Miguel Hernández d’Elx i la Universitat d’Alacant. Són programes semipresencials que fan servir tots els recursos de les noves tecnologies de la comunicació, per la qual cosa atrauen estudiants de diferents punts del món. El doctorat organitza també sessions de presentació de la recerca en marxa que s’anuncien periòdicament. A més a més, l’IHMC ofereix nombrosos recursos per a tots els nivells de l’ensenyament de les ciències, tant de primària i secundària com universitari o de formació del professorat. Els recursos de la biblioteca són habitualment emprats per part del professorat interessat en fer servir la història dins de l’ensenyament de les ciències. Les exposicions disposen habitualment de guies educatives a l’abast del professorat que vol visitar-les amb els seus estudiants. També acull a professorat invitat que vol fer recerca educativa amb els recursos del centre. Estem també organitzant per als primers mesos de 2016 una matinada de formació destinada al professorat. A més a més, L’IHMC ofereix cursos d’història i divulgació de la ciència dirigits a les persones majors (amb col·laboració amb la Nau Gran de la Universitat de València), així com itineraris científics per la ciutat de València que permeten conèixer la història de la medicina, l’astronomia, el crim, l’alimentació, etc. als espais de la nostra ciutat.

Per altra banda, l’IHMC ofereix la possibilitat de realitzar estades temporals a professors invitats i estudiants residents que volen desenvolupar recerca dins del terreny de la història de la ciència, de la medicina i de la tecnologia, o col·laborar amb els nostres programes de divulgació de la ciència, patrimoni científic i museologia. Aquest programa ofereix la possibilitat de disposar d’un espai temporal a la seu de l’IHMC (Palau Cerveró), amb els recursos informàtics del centre i l’accés a tots els recursos d’investigació del centre, així com la col·laboració, si escau, a les activitats de recerca i divulgació que puguem definir segons el cas particular.

Totes aquestes activitats no serien possibles sense la col·laboració dels professors i administratius del centre, així com tota la resta de personal del Palau Cerveró i d’un gran ventall de col·laboradors i d’institucions acadèmiques, a més dels diferents serveis i professors de la Universitat de València. Els membres de l’IHMC volem agrair les mostres de suport rebudes per part de molts investigadors, departaments i instituts d’investigació de tot el món al llarg del darrer any. Tot aquest suport ha fet possible la continuïtat del centre i dels seu patrimoni bibliogràfic i museístic, així com de les activitats d’investigació i divulgació que hem descrit abans. El centre està iniciant un procés d’expansió amb col·laboracions amb altres institucions educatives del nostre entorn que ampliaran les possibilitats de rendibilitzar els recursos disponibles. El nou centre continuarà donant suport a la recerca innovadora, la reflexió crítica, la innovació pedagògica, la igualtat d’oportunitats, la divulgació rigorosa i la conservació del patrimoni bibliogràfic i material relacionat amb la ciència, la tecnologia i la medicina.

Estem segurs que aquest any, com els anteriors, podrem gaudir de la participació de totes les persones interessades a aquestes qüestions i podrem així enriquir els debats, fer propostes de futur i pensar noves col·laboracions que amplien la xarxa del centre. Us esperem.

Per coneixer més

Pàgina web

Facebook

Twitter

Vídeo

L’institut publica periòdicament un butlletí de notícies (IHMC2) que ofereix les activitats principals del centre per a la tardor de 2015. Una informació actualitzada pot consultar-se a la pàgina web del centre.

*José Ramón Bertomeu Sánchez és Director de l’Institut d’història de la medicina i de la ciència “López Piñero”

Comparteix

Icona de pantalla completa