Elvira Cambrils guanya el Premi Soler i Estruch 2015 amb ‘Vestida de lluna’

L’escriptora pegolina sobresurt com una de les veus literàries del moment
13 octubre 2015 01:00h
Elvira Cambrils.
RedactaVeu / Castelló de la Ribera
 
Vestida de Lluna és un llibre de viatges, que pot llegir-se com una novel·la, construït amb setze narracions –contes, diaris i relats– encadenades per la veu de la protagonista-autora. Un llibre d’autoficció que parteix de la veritat de les experiències viscudes per a donar-los forma amb la imaginació.

L’escriptora recrea els paisatges estimats de la cultura clàssica –Delos, Troia, la Sulfatara–, el romanticisme oriental –Istanbul, Amman–, el nord d’Àfrica –Marràqueix, Sousse– i salta l’oceà per a reviure l’èxode valencià a Ellis Island de principis de segle XX i les penalitats i la sensualitat de la Cuba actual. L’aventura del viatge s’uneix a l’aventura vital de la protagonista, una aventura que no cessa i de la qual forma part l’experiència literària.
 
L’autora, Elvira Cambrils (Pego, 1955) ha dedicat la seua vida professional a la docència com a catedràtica de batxillerat de filosofia, entre 1980 i 2015, per diferents instituts de les comarques centrals del País Valencià. El primer contacte amb l’escriptura creativa es produeix a través de la ràdio –Graffiti, Ràdio Lliure (1985-88) i Estirant el fil, Ràdio Municipal de Pego (2003-2006). El 2006, amb el guardó del premi de narrativa Blai Bellver de Xàtiva entra de ple en el món de la ficció amb el llibre de relats Mira’m, Amor (Bromera, 2007).
 

Li segueix la novel·la El bes de l’aigua en la qual reivindica la figura de la feminista Maria Cambrils així com de les dones de la República (Bullent, 2010). El conte Foc a la llar és guardonat, el 2011, amb el XXX premi de narrativa Felipe Ramis. El 2014, publica la segona novel·la, Tot el que tinc per ballar amb tu, en Edicions del Bullent una història d’empoderament femení amb la qual recull molts reconeixements. Amb el llibre de viatges Vestida de lluna ha guanyat el premi de narrativa Soler i Estruch, 2015.

El premi és convocat per l’Ajuntament de Castelló de la Ribera, i està dotat en 2000 euros, la publicació de l’obra premiada a la col·lecció Miratges d’Edicions del Bullent, a més d’una escultura de metall realitzada per l’artista Josep Alfonso.

Enguany s’han presentat 24 originals, multiplicant la participació de la polèmica convocatòria del 2014 en la qual l’anterior corporació de Castelló de la Ribera decidí eliminar el nom de l’erudit Soler i Estruch, tot i haver mantingut el nom durant les tres convocatòries anteriors.
 

Les obres guanyadores d’anteriors edicions publicades per Edicions del Bullent han estat Tot interior, d’Enric Camps, Pell de gat, de Ma. Victòria Lovaina, Humors agres, de Sico Fons, Efectes secundaris, de Jovi Lozano-Seser i El vol de les papallones, de Maurici Belmonte.
 

L’acte de lliurament del Premi Soler i Estruch ha tingut lloc  divendres 9 d’octubre, amb la resta dels Premis Castellum Ripae. És a dir, el Premi ‘Vicent Ignasi Franco’ d’assaig d’àmbit local i el Premi Ausiàs March de poesia infantil, aquest últim dirigit als alumnes del poble.

L’acte ha estat conduït per l’escriptor Juli Alandes i hi ha hagut parlaments de la regidora de cultura Marta Grimaltos, l’editora Núria Sendra i l’alcalde Óscar Noguera en el context d’un sopar enfaixat. Ha comptat també amb l’actuació musical del cantautor Rafa Estrada.
 
 
next