Diari La Veu del País Valencià
‘El retard de mig any en TACs i ressonàncies, la part més inhumana de Marina Salut’
RedactaVeu / València

Aquesta volta, el diputat de Compromís Josep Nadal pregunta per “les llistes d’espera en la realització de proves radiològiques” i “la seua demora en l’emissió dels informes”, cosa que ha produït que hi haja més de 2.000 proves, a principis d’estiu, pendents de l’informe, “això sense comptar les provinents de l’atenció primària”, segons fonts de Compromís.

Segons assenyala Nadal, “a causa de la denúncia que va fer el Comitè d’Empresa el passat 5 de juny es va aprovar que s’externalitzaria l’informe de les proves realitzades fins al 15 d’abril i les posteriors s’informarien a l’hospital de Dénia, això estaria produint noves demores”.

Però “el problema més greu” que assenyala el diputat de Compromís és que aquest retard en la realització dels informes en les proves del Servei de Radiodiagnòstic “podria estar provocant un retard en la detecció i tractament de patologies greus”. “Podríem estar parlant –ha afegit- de gent que arriba massa tard al tractament perquè no s’ha informat dins d’un temps en què el tractament haguera sigut efectiu”.

A més, segons Nadal, la quantitat d’informes pendents de TAC i ressonància realitzades, fa que les xifres de demora de consulta i de llista d’espera quirúrgica que presente l’empresa gestora “queden falsejades”, ja que, segons explica, “la manca d’informes radiològics també porta aparellada una altra borsa de pacients que ja haurien d’estar en llista quirúrgica o de consulta i que no s’han inclòs en faltar aquest resultat”.

Per a Nadal, aquest retard de mig any en les proves de TACs i ressonàncies “és segurament la part més inhumana de tots es incompliments que està portant avant la concessió de Marina Salut”.

“Volem fer-nos una idea de la magnitud de la tragèdia”

El parlamentari de Compromís ha demanat a més a la Conselleria que informe sobre quina és la mitjana de patologies greus detectades per cada 1.000 TACS realitzat dins de la sanitat valenciana “per fer-nos una idea de quina és la magnitud de la tragèdia”.

A la situació negligent, se suma, sempre segons el grup Compromís, “que s’estava privilegiant en l’atenció en l’Hospital de Dénia els clientes de DKV”. El Comissionat va ordenar el passat 29 de juny que se suspenguera aquesta pràctica, amb l’eliminació de l’elecció de metge a l’hospital gestionat per Marina Salut, perquè les llistes d’espera no continuaren augmentant.



Imatge d’arxiu de Josep Nadal durant una intervenció a les Corts.

Exigència de responsabilitats i estratègia empresarial “equivocada”

“Pensem que aquesta és una situació molt greu i que la decisió del Comissionat és coherent però insuficient. Exigim responsabilitats per tot el que ha passat i que des de Conselleria se cesse el Gerent i a tota la direcció de l’hospital responsable d’aquesta situació”, ha defensat el diputat.

Per a Nadal “totes aquestes anomalies porten a creure que a Marina Salut tenen una màxima segons la qual, com menys treballe més guanye, i com menys treballadors més guanye, és seguint eixes premisses que no es substitueixen els treballadors per vacances o no es contracten especialistes per a, entre altres, fer els informes de les proves d’imatge.”

“No és que Marina Salut cometa errors en la gestió que provoquen l’empitjorament de la sanitat comarcal, és que és la seua estratègia empresarial, a menor servei més benefici, els és rendible no oferir una sanitat de qualitat. És per tot això que des del grup parlamentari de Compromís es demana que es prepare un full de ruta per a la reversió de la gestió de l’hospital cap a una sanitat plenament pública”, ha conclòs Nadal.

Comparteix

Icona de pantalla completa