Diari La Veu del País Valencià
L’Audiència expulsa de la causa del metro l’Advocacia de la Generalitat

Europa Press / València.

La secció segona de l’Audiència Provincial de València ha expulsat l’Advocacia de la Generalitat –com a representant de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV)– de la causa en la qual s’investiga l’accident de la Línia 1 de Metrovalencia que al juliol de 2006 va costar la vida a 43 persones i va provocar ferides a altres 47. El tribunal entén que en aquest moment FGV manca de la “necessària” legitimació processal.

Així consta en una interlocutòria, amb data 22 de setembre, en la qual el tribunal estima el recurs interposat pel lletrat d’una de les víctimes contra la resolució de la jutgessa instructora per la qual es permetia la part –Advocacia– seguir en el procediment.

En aquesta resolució, la jutgessa considerava legitimada la personació d’FGV en la seua condició de responsable civil subsidiari per existir perjudicats que reclamaven indemnització. Estimava sobre aquest tema que el dret a la tutela judicial efectiva, el dret de defensa i d’igualtat d’armes exigien la seua personació en la fase d’instrucció en tenir un interès legítim en demostrar que el delicte del qual demanaria si escau la responsabilitat no existia.

No obstant açò, el tribunal difereix d’aquests arguments. En primer lloc, assenyala que la intervenció d’FGV fins al moment “s’ha vist beneficiada” per la “permanent indefinició” de la seua postura processal amb la qual intervenia, cosa que ha fet que fins a hui poguera tenir cabuda la possibilitat que actuara també com parteix acusadora en la causa.

El tribunal recorda que el responsable civil subsidiari s’incorpora al procés des que la pretensió civil es dirigeix contra ell, donant-li trasllat de l’escrit de qualificació o acusació, o bé abans d’aquest tràmit, quan es dicta resolució judicial per a l’assegurament de les seues responsabilitats.

En aquest moment, adverteix l’Audiència, la incorporació d’FGV al procés civil que si escau se substancie “no és més que una possibilitat”. A més, estima que no pot afirmar-se que es produïsca indefensió quan encara no s’ha exercitat l’acció civil que podria determinar la responsabilitat subsidiària d’FGV.

Per tot açò, considerant els principis que regeixen l’exercici de l’acció civil, el caràcter contingent i accessori de la figura del responsable civil subsidiari, la menor rellevància dels interessos en joc de FGV, no equiparables a l’interès dels imputats, i en honor de la “sempre desitjable” agilitació del procediment, el tribunal acorda expulsar FGV de la causa.

Comparteix

Icona de pantalla completa