Diari La Veu del País Valencià
Puig: ‘Trobe més receptivitat a Brussel·les que a Madrid’ del Corredor Mediterrani
RedactaVeu / EP / València

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha assegurat aquest dimecres que el Corredor Mediterrani “sembla un mantra que apareix de tant en tant i continua a un pas absolutament de tortuga” i ha considerat que és “incomprensible que aquesta via, de les més rellevants de connexió amb Europa, es trobe en la situació de retard en què està”. Així ho ha manifestat en l’obertura de la ‘Trobada Empresarial i Institucional sobre el Corredor Mediterrani’ que se celebra aquest dimecres organitzat per València Plaza, amb la col·laboració de Broseta, Everis i el ForoPPP.

Puig ha defensat que el Corredor Mediterrani és una “infraestructura estratègica per a Espanya i també per a Europa” perquè és “la manera de connectar el nord d’Àfrica amb el d’Europa”. A més, encara que admet que existeixen “restriccions pressupostàries”, ha assenyalat que “és més important que mai la priorització i concentrar els esforços en actuacions estratègiques que permeten ajudar el país a superar la crisi”. Per açò, “el temps dels dubtes ha d’acabar”.

Quatre comunitats autònomes que suposen el 50% de la població estatal

Ximo Puig ha defensat que les quatre comunitats autònomes a les quals afecta directament la situació d’aquesta via ferroviària –Andalusia, Múrcia, Catalunya i la Comunitat– suposen el 50 per cent de la població espanyola, el 45 per cent del PIB, el 47 del teixit productiu, el 46 de l’ocupació, el 51 de les exportacions i el 63 del trànsit de mercaderies portuàries per la qual cosa es tracta d'”una part nuclear del nostre futur”.

Així mateix, Puig ha afirmat que el Corredor és necessari per a millorar la productivitat del País Valencià, que és “16 punts menor que en la zona euro i 26 menys que Alemanya”. Aquest canvi serà possible, ha dit, “avançant en el canvi del model productiu, mitjançant una aposta permanent per la innovació i a través d’infraestructures potents”.

A més, el president ha destacat la “vocació exportadora sense parangó” del PV ja que “els empresaris d’aquesta terra han mirat sempre amb força l’exterior”. En aquest sentit, ha manifestat que “no es pot entendre la nostra economia sense aquesta orientació exterior. És la tercera amb major base empresarial exportadora després de Catalunya i Madrid”.

Referent a açò, ha apuntat que entre gener i juny d’enguany, les exportacions al PV han arribat als 16.813 milions d’euros, la qual cosa suposa un 12,5 per cent més que en el mateix període de 2014. Aquest és el “millor semestre de tota la sèrie històrica” i mostra que el País Valencià “està clarament a l’avantguarda de les exportacions”, ha subratllat.

“Cal canviar l’òptica de com s’han desenvolupat les inversions” a l’Estat espanyol, ha instat Puig, després d’explicar que “mai s’ha superat l’11 per cent” que li correspon al PV en inversió i denunciar que en els últims cinc pressupostos “s’ha agreujat aquesta situació ja que si s’hagueren complit les expectatives d’inversió en relació a la població, s’haurien invertit en la nostra autonomia 2.300 milions més”.

Ximo Puig: “Aquesta situació s’ha d’acabar”

Per tot açò, Puig ha sentenciat que “aquesta situació s’ha d’acabar” perquè és “profundament ineficient i injusta” ja que el PV té “dotze punts menys de renda per càpita i més desocupació”. Com a solució, ha assegurat que el criteri per a repartir les inversions de l’Estat “ha de ser objectiu i allunyat de partidismes”.

En relació a l’obtenció d’una major quantitat d’inversions, Puig ha manifestat que ha trobat “més receptivitat en la Unió Europea que en el Govern central” i “més comprensió a Brussel·les que a Madrid”. “La Generalitat vol establir una nova relació amb el Govern d’Espanya en matèria d’inversions perquè és fonamental per a la nostra economia i ho hem de fer des de la lleialtat però també des de la legitimitat que ens donen aquestes dades d’exportacions”, ha postil·lat.

Així mateix, ha advocat per “recuperar la confiança amb la UE” ja que aquesta ha sigut “empobrida per diferents conflictes que tenim oberts per molts dubtes i algun engany que no ha ajudat al valor reputacional de la nostra comunitat”. Sota el seu govern, ha afegit, la relació de la Generalitat amb la UE estarà basada en “transparència, lleialtat, exigència i un respecte absolut a les normes comunitàries”.

Finalment, el cap de l’Executiu del PV ha comentat que des del punt de vista de les infraestructures, “el gran projecte és, sens dubte, el Corredor Mediterrani” i per a finançar i “agilitzar” la seua finalització, ha apostat per “impulsar vies de finançament com el Pla Juncker o el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder)”.

Comparteix

Icona de pantalla completa