Diari La Veu del País Valencià
He triat la carrera adequada?
RedactaVeu / EP / Madrid / València

Bé és cert que fins que arriba el moment de decidir si volem dedicar-nos a les Lletres, i per tant ser dels pocs que trien la branca d’Humanitats; o tenir clar que el nostre són els números i decantar-nos per alguna de les modalitats de Ciència -Socials, de la Salut o Tecnològic-; o si la nostra vocació són les Arts; passarem, durant els anys de col·legi, per fases en les quals ens plantejarem ser bombers, ballarines, metges, cuiners, advocats, biòlegs, arquitectes, polítics o periodistes.

No estarem segurs del que volem estudiar i dedicar-nos en el futur fins que arribe el moment, una vegada superada la prova de Selectivitat, de marcar en un paper la carrera que ens interessa. Però moltes vegades, en arribar a la Universitat, les classes i assignatures no són com esperaves, i eixes ganes d’estudiar i formar-te per a dedicar-te a açò que tant t’agradava van desapareixent a poc a poc.

Per això, si eres dels que en algun moment t’has plantejat si estàs estudiant la carrera adequada; si et trobes desmotivat amb les classes; i no hi ha res que et cride l’atenció o et produïsca il·lusió, les especialistes en Coaching Educatiu i Consultores de Formació de l’Institut Europeu de Coaching, Carmen Roldán i Carolina Ripoll; i la directora Miriam Sancho, t’ofereixen les claus i els consells per a saber si ha arribat el moment de donar un nou enfocament als teus estudis i com fer-ho.

Per a Carmen Roldán i Carolina Ripoll el primer indici que revela que estàs en la carrera equivocada és “arribar a plantejar-te aquesta pregunta”. “Quan realment fas i sents el que vols, no tens dubtes. Si apareix la pregunta és perquè alguna cosa en la seua ment li diu que no va pel camí desitjat”, assenyala.

Per la seua banda, Miriam Sancho afig que quan l’estudiant considera que l’esforç que suposa la nova etapa “no li compensa, ni paga la pena”, és el moment de plantejar-se seguir o no amb eixa carrera. “El primer curs pot generar-los incertesa i amb freqüència no reflecteix la idea que tenien, bé per les assignatures o perquè no troben el sentit del que han triat a mesura que ho van descobrint”, apunta.

10 consells per a resoldre els dubtes i orientar els teus estudis

1. Elabora un llistat amb els ‘pros i contres’, tant a nivell personal com professional.

2. Tingues en compte les teues necessitats i desitjos.

3. Pensa en les teues habilitats i competències i cerca una carrera en la qual pugues contribuir amb el teu talent.

4. Planteja’t allò que et motiva i et mou en la vida.

5. Treballa a descobrir el que realment necessites i després valora les eixides.

6. Pensa en allò que t’agrada tant que fins i tot ho faries de manera gratuïta.

7. Pren-te un temps per a reflexionar cap a on et portarà una carrera i què t’aportarà triar-la.

8. Compta amb el suport de gent propera i escolta els seus consells. Però la decisió final ha de ser només teua.

9. No tingues por a represàlies externes, ni has de sentir que deixar eixa carrera és sinònim de fracàs.

10. Eres amo de la teua vida i de les teues eleccions. Lluita per les que t’acostaran al teu objectiu.

Comparteix

Icona de pantalla completa