Diari La Veu del País Valencià
XXVIII Curs de Sociolingüística de la Nucia
RedactaVeu / La Nucia.

“L’ésser humà és i ha estat un ésser en moviment constant. Les migracions han definit la història de la humanitat i, amb les migracions, els contactes i els bescanvis lingüístics i culturals. El desenvolupament dels mitjans de transport i de les TIC i la mundialització i els desequilibris que se’n deriven han fet que aquests moviments de població hagen pres actualment un relleu particular, també a casa nostra.”

Així presenten a la web de la Universitat d’Alacant el 28è Curs de sociolingüística de la Nucia, que es celebrarà els dies 23 i 24 d’octubre i 6 i 7 de novembre a la seu universitària de la Nucia. Sota el títol ‘Les llengües viatgen: migracions i multilingüisme’, el curs presentarà una visió àmplia del fenomen dels moviments i els contactes demogràfics. A més, pararà atenció sobre la història i el present del fenomen i de les seues manifestacions a casa nostra i en altres països.

Segons la mateixa nota, el curs “tractarà fets ben coneguts en el món contemporani, com ara la difusió massiva de certes llengües com a resultat, entre altres coses, de moviments de població, de la tecnologia o de factors socials, econòmics i polítics. Així mateix, s’ocuparà de qüestions no menys interessants i que cal difondre i entendre, com ara els efectes lingüístics i culturals de l’emigració dels valencians a Algèria o als Estats Units, de la presència dels mallorquins per terres valencianes, dels menorquins a l’Argentina o dels genovesos a l’illa de Tabarca, de la difusió de lèxic català a altres llengües, de la persistència del català a l’Alguer, i encara, amb una visió general, dels enclavaments i els moviments de llengües en altres territoris.”

Finalment, destaquen la importància que rebrà “l’estudi de la diversitat lingüística i cultural contemporània i les conseqüències sociolingüístiques i pedagògiques que se’n deriven”. “La integració lingüística, cultural i social de les persones d’orígens diversos a casa nostra és una qüestió de gran importància per al nostre futur. Quin paper hi poden fer el sistema educatiu, els ciutadans, les institucions”, recorden des de la mateixa organització.

Podeu formalitzar la matrícula fins el 22 d’octubre ací. I consultar el programa al document adjunt a aquesta notícia.

Comparteix

Icona de pantalla completa