El Bloc no accepta l’oferta de Podemos: ‘no garanteix un grup parlamentari propi a Madrid’

L’executiva de Compromís acaba sense acord. Els 'podemites' proposen una coalició “Podemos-Compromís-És el moment” i una llista cremallera. Iniciativa i Verds podrien marxar de la coalició
20 octubre 2015 01:00h

RedactaVeu / València.

La reunió més esperada de Compromís s’ha celebrat aquest dimarts amb hora i mitja de retard, amb un clima tens  després de vàries setmanes de nerviosisme per l’estratègia de la coalició de cara a les eleccions estatals del 20D. I és que durant la reunió els membres d’Iniciativa s’han alçat en una ocasió de la taula i s’han quedat sols els del Bloc que no veien clar l’oferta de Podemos.

Però l’oferta de Podemos (llegir tot el document) no ha sigut acceptada, en aquesta reunió pel Bloc, ja que segons els nacionalistes “no garanteix un grup parlamentari propi a Madrid i inclús no arreplega l’opció B del referèndum” que feren els nacionalistes. El Bloc argumentà, segonsha pogut saber La Veu, que en el cas d'aparèixer el nom del partit de Pablo Iglesias en la denominació, els diputats que resultaren triats en aquestes tres circumscripcions “passarien a formar part del grup de Podemos”, qüestió que nega Iniciativa: “No hi ha un sol informe d'un expert que avale aquesta tesi i sense la coalició amb Podemos no passarien del 15% dels vots en les tres demarcacions".

De totes formes es continuarà negociant per a vore si és possible el pacte, encara que alguns representants de la coalició asseguren que Iniciativa i Els Verds podrien marxar de la coalició de cara a les estatals.

La proposta de Podem, comunicada a l'executiva aquest dimarts per Iniciativa del Poble Valencià (partit que ha negociat amb Àngela Ballester i Antonio Montiel) i Els Verds-Equo, preveu crear una coalició electoral amb l’anagrama Compromís-Podemos, però amb la denominació “Podemos-Compromís-És el moment”.

Hi hauria un sistema cremallera en la llista on Compromís encapçalaria València i Castelló, i el partit de Pablo Iglesias Alacant.

D'altra banda, Podem acceptaria la conformació d'un grup propi en el Congrés dels Diputats, qüestió que no veu clar el Bloc ja que podria repetir-se l’experiència d’Amaiur.

La tensió de la reunió ha arribat al punt que Joan Ribó ha dit que ell “no és nacionalista”, no reconeix el referèndum dels adherits i que “ara toca Espanya”.

Oferta de Podemos

Amb l’objectiu de conformar, junt amb altres organitzacions polítiques, moviments socials i actors de la societat civil, un espai valencià de canvi, que articule un espai polític a l’àmbit estatal per defensar les demandes i necessitats dels valencians i valencianes, es proposa la constitució d’una coalició electoral per presentar candidatures a les circumscripcions d’Alacant, Castelló i València per a les Eleccions estatals del 20 de desembre de 2015.

La concreció de l’objectiu polític d’aquesta coalició es troba a l’acord polític “És el moment. Acord Ciutadà pel Canvi”.

La sigla de la coalició electoral constituïda per mitjà d’aquest acord serà : Compromís-Podemos.

L'anagrama serà el resultat d'un disseny professional conjunt. La seua denominació serà: “Podemos-Compromís-És el moment”.

L’àmbit de la coalició electoral és el País Valencià, en les tres circumscripcions electorals de Castelló, València i Alacant.
 

Es formarà Grup Parlamentari propi amb els diputats i diputades que resulten elegits per aquesta Coalició al Congres dels Diputats que especificarà la seua condició valenciana. Igualment al Senat.

Els càrrecs representatius d’aquest grup parlamentari es distribuiran de la següent manera: - Portaveu: Compromís - 1r Portaveu adjunt: Podemos - 2n Portaveu adjunt: Compromís - Secretaria del Grup: Podemos.

Divergències entre Bloc i Iniciativa

Cal recordar que les diverses opinions dintre de Compromís i les possibles aliances de cara al 20D han tensat la coalició. Per un part el Bloc i Gent de Compromís van rebutjar en referèndum l'aliança amb el partit de Pablo Iglesias, mentre Iniciativa i Els Verds-Equo sempre han apostat per la confluència amb Podem.

Aquest dissabte s'ha convocat el Consell Nacional del Bloc on s'estudiarà la proposta de Podem. I el pròxim 31 d’octubre el Consell General de Compromís prendrà la decisió definitiva.

Per altra part, cal recordar que el termini per a presentar candidatures per a les eleccions estatals finalitza el pròxim 6 de novembre.
 


Descargas

next